RAPPORT
NORDIC SONGFESTIVAL
Sommaren 2020
En Festival i Coronans tecken, men trots detta hinder: innovativ och full av optimism!
- Krisen förvandlades till inspirerande lösningar
- Nytt alternativt program
- Ny hemsida, turbo på PR och något om publiken
- Fondstöd – ett varmt tack!
- Framtiden
KRISEN SOM FÖRVANDLADES TILL INSPIRERANDE LÖSNINGAR
Då det stod klart för Nordic Song Festivals styrelse i slutet av maj 2020 att festivalen inte kunde äga rum i Trollhättan med omnejd, där den hållits sedan 2019 (tidigare i Hudiksvall sedan 2014), var nu goda råd dyra. Coronan och smittspridningen i Sverige gick inte att undvika, så festivalen som skulle genomföras 9.8 – 16.8 måste troligen inställas. Det var med tungt hjärta vi för ett tag trodde att detta var den enda lösningen. Konserterna och masterclassen för de unga sångarna och pianisterna hängde i en tunn tråd. Men lyckligtvis blev sorg vänt till glädje då vi beslutade att genomföra en stor del av programmet via streaming.
Själva masterclassen kunde inte genomföras som streaming, men en del av de föredrag som alltid ingår, kunde ju det, med en lite kortare version än vanligt, nämligen som 18-20 minuters ’speed lectures’ , inspelade i förväg och sända på YouTube. Och konserterna – självfallet kunde flera av dem streamas. Då fonderna var generösa och lät Nordic Song Festival behålla stödet, kunde kapitalet användas till att arrangera streamingen, med allt vad det innebar av teknik (ljud, ljus), hyra av lokal och avtal med enskilda sångare och instrumentalister. Ett jättearbete, men absolut något av det bästa festivalen hittills har beslutat! Aldrig tidigare har vi nått ut så långt. Konserterna blev till ett ymnighetshorn av klassiska romanser, nyskriven musik och folkmusik. Det klingade och svängde långt utanför skärmen. Så mycket att vi önskar att fortsätta med att streama – inte som ett alternativ till den levande festivalen – men som ett komplement till festivalen i Trollhättan-området nästa sommar.
NYTT alternativt PROGRAM
Festivalen har varje år ett nytt land som tema, och i år var det Norge. Så blir det också 2021. Trots stor aktivitet med streaming är det nämligen flera aktiviteter som inte kunde genomföras.
Det betydde också att festivalens ’Composer in Residence’ var en norrman, nämligen en av Norges största kompositörer, Gisle Kverndokk, som ändå skrev nya verk till Eir Inderhaug och våra pianister speciellt för Nordic Song Festival. Kverndokk kommer också till Trollhättan 2021 för att arbeta med de unga masterclass-studenterna omkring tolkningen av sin musik och för att hålla ett längre föredrag. Dessutom kommer Olle Persson och Mats Jansson att uruppföra ett nytt verk av Gisle Kverndokk som han komponerar speciellt till festivalen!
Programmet 2020 blev, i ändrad form, med streaming, följande:
(OBS! På grund av den rådande konflikten mellan KODA och YouTube var det vid vssa tillfällen omöjligt att ladda ned de livesända konserterna, och dessvärre ett fortsatt problem om man befinner sig i Danmark och önskar följa med)
Söndagen den 9 augusti
Kl. 18.00 – 19.00
Nordic Song Festival öppnas. Gitta-Maria Sjöberg, konstnärlig ledare och grundare av festivalen, ger en kort presentation av årets konstnärer.
Livesänd öppningskonsert
Medverkande: Eir Inderhaug (norsk sopran) och Bernhard Greter (norsk pianist). Dessutom en kort intervju med Gisle Kverndokk, årets kompositör. Konserten sänds från Bogstad gård i Oslo. Programmet innehåller bl.a. ett uruppförande av en sångcykel av Kverdokk, byggd på dikter av –emily Brontë.
(För att se konsertprogrammet i detalj och länka till själva konserten, v.g. gå in på Nordic Song Festivals hemsida: nordicsongfestival.com)
Måndagen den 10 augusti
Kl. 18.00 – 18.20
Föresläsning: ’3 norska genier: Henrik Ibsen, Edvard Grieg och Edvard Munch’
Föreläsare: Mette Borg, dansk dramaturg, regissör, Mag.Art.
Föreläsningen kan läsas på engelska – och upplevas – genom att gå in på hemsidan, nordicfestival.com, där man finner länkar.
Tisdagen den 11 augusti
Kl. 18.00 – 18.20
Föreläsning: ’An Opera 4 Punks’
Föreläsare: Operans unge norske kompositör Jakob T. Glans
Operan uppförs nästa år i Trollhättan och blev en stor succé vid urpremiären i Oslo 2019.
Föreläsningen sänds från Göteborg
Föreläsningen kan läsas – och upplevas – genom att gå in på hemsidan, nordicfestival.com, där man finner länkar.
Onsdagen den 12 augusti
Kl. 18.00 – 18.20
Föreläsning: ’Erinran, en källa till kreativitet’
Föreläsare: Mette Borg, dansk dramaturg, regissör, Mag.Art.
Föreläsningen kan läsas på engelska – och upplevas – genom att gå in på hemsidan, nordicfestival.com, där man finner länkar.
Torsdagen den 13 augusti
Kl. 18.00 – c:a 19.00
Livesänd konsert med Gitta-Maria Sjöberg (dansk sopran) och Jakob Lidåkra (svensk pianist) som uruppförde ett verk för pianosolo av Gisle Kverndokk.
Sänds från Helsingör, Danmark
Konserten följs av ett föredrag: ’Metod och analys – att öppna materialet’.
Föreläsare: Mette Borg, dansk dramaturg, regissör, Mag.Art.
Föreläsningen kan läsas på engelska – och upplevas – genom att gå in på hemsidan, nordicfestival.com, där man finner länkar.
Fredagen den 14 augusti
17.40 – 18.00
Föreläsning: ’Ackompanjatör – Medresenär’
Föreäsare: Pianisten Mats Jansson (svensk)
Vid pianot reflekterar Mats Jansson över romansen – dess roll och betydelse.
Mats Jansson undervisar sedan flera år vid festivalen med speciellt ansvar för pianisterna.
Föreläsningen kan läsas – och upplevas – genom att gå in på hemsidan, nordicfestival.com
Lördagen den 15 augusti
Kl. 17.40 – 18.00
Föreläsning av Gisle Kverndokk, årets kompositör: ’Min musik’
Sänds från Oslo
Föreläsningen kan läsas på hemsidan, nordicsongfestival.com, där man finner länkar
Kl. 18.00 – 18.20
Livesänd konsert med Olle Persson (svensk baryton) och Mats Jansson, pianist.
Sänds från Konsthallen, Trollhättan, Sverige
Programmet innehåller verk av bl.a.Gisle Kverndokk och Matti Borg.
För att se konsertprogrammet i detalj och länka till själva konserten, v.g. gå in på Nordic Song Festivals hemsida: nordicsongfestival.com
Lördagen den 15 augusti
Kl. 18.00 – 18.45
Livesänd avslutningskonsert
Sänds från Verdal i Trøndelag, Norge
Medverkande: Gjermund Larsen, norsk riksspelman, Runa Hestad-Jenssen, sopran ochTrygve Brøske (piano och ’tramporgel’)
Programmet innehåller norsk folkmusik och sång från Lydhagen.
Hela konserten kan höras – och upplevas – genom att gå in på hemsidan, nordicfestival.com, där man finner länkar.
Ny Hemsida, Turbo på PR och något om publiken
Festivalen har haft turen att inleda ett samarbete med Hanna Linnell, WordCloud, konsult och expert på IT, hemsidor och Facebook. Tack vare henne lyckades vi komma långt, längre än vi hade vågat hoppas på. Här följer några siffror som visar detta.
- Hanna Linell satte in 2 annonser på Facebook och Instagram. De sändes till 32.424 + 56.494 = i allt 88.918 personer. Dessa annonser nådde 42.648 + 21.468 = i allt 64.116 personer. Av dessa var 12.762 aktiva i deras hemort, klickade på annonserna, studerade dem, liksom de studerade hemesidan. Speciellt intressant är, at åldersgruppen inte endast var äldre männisoer, utan att der var många ungabland de intresserade – folk mellem 18 och 30 år.
- I allt har Nordic Song Festival sommaren 2020 nått ut till 64116+37490+7240=108846 personer
- Plus personer som har sett olika inslag på sociala medier: 12742+4952+4325+1646+60+20+7=23752 aktiva personer
- Inslagen sågs av människor från hela världen. Vi har fått ’likes’ och kommentarer från ’all over’. Gitta-Maria Sjöberg blev t.ex. kontaktad av en mexikansk journalist, Enrique Vasquez Lozano, som följde festivalen hela veckan och som önskade intervjua Gitta-Maria.
- När det gäller NORDIC SONG FESTIVALS EGNA bidrag op YouTube är talen följande: 1525 såg dem och vi har fått 26 nya följare
- På Facebook har vi fått 2618 följare
- Publik till streamade KONSERTER OCH FÖREDRAG: 4952
- Publik på festivalens trailers på YouTube, Instagram och Facebook: 4325
- Publik på tidigare års inslag på YouTube:1646
- Vår andra PR-medarbetare Viktoria har också lagt upp inslag på Instagram och Facebook. Dessa nådde 37490 personer
- Gitta-Maria Sjöbergs anslag på Instagram och Facebook nådde 7240 personer
- Publiken i salen på avslutningskonserten i Tröndelag : 60 personer. (starkt begränsad pga Corona)
- Publik i salen vid konserten i Trollhättan: 20. (samma restriktioner)
- Publik i salen i Helsingör och Oslo: 5+2=7. Samma restriktioner. Egentligen kan man inte tala om publik, utan om inbjudna. Ingabetalande gäster
- I allt har Nordic Song Festival sommaren 2020 nått ut till 64116+37490+7240=108846 personer
- Plus personer som har sett olika inslag på sociala medier: 12742+4952+4325+1646+60+20+7=23752 personer
- Inslagen sågs av människor från hela världen. Vi har fått ’likes’ och kommentarer från ’all over’. Gitta-Maria Sjöberg blev t.ex. kontaktad av en mexikansk journalist, Enrique Vasquez Lozano, som följde festivalen hela veckan och som önskade intervjua Gitta-Maria.
STÖD FRÅN FONDER – ett varmt tack!
Att allt detta hr kunnat göras beror på generös stöd från följande fonder, till vilka styrelsen önskar sända ett varmt tack, i synnerhet som vi fick behålla pengarna trots förändringen till streaming.
I dessa tider har det visat sig mer angeläget än någonsin med kulturupplevelser, och för en festival som Nordic Song Festival i hög grad arbetar för att låta musikkulturer från hela Norden mötas och inspirera varann, var det helt underbart att denna vision fick vidhållas och vidareutvecklas.
Sponsorer
FRAMTIDEN
Som redan nämnts kommer Nordic Song Festival föhoppningsvis att kunna genomföras i Trollhättan med en mängd konserter och en intensiv masterclass; och med möjlighet att fortsätta att streama en del. Det är fortfarande Norge som är i fokus, och en del av de solister som uppträdde här 2020 vänder tillbaka. Men inte alla, och vi är igång med förhandlingar med nya medverkande.
Masterclassen kommer liksom 2019 att äga rum i Trollhättans imponerande ’Kulturskola N3’, där vi får optimala förhållanden i form av lokaler, rum för föredrag och konsertsal. Men även Trollhättans omgivningar får besök., t.ex. Uddevalla där vi ger en konsert med de studerande i muséet.
Beträffande framtiden är Nordic Song Festival i högsta grad medveten om nödvändigheten av att komma till Danmark. Således gav vi nyligen en konsert i Sorgenfri kyrka (den 7 sept) med tre tidigare studerande i festivalens masterclass: sopranen Philippa Cold (dansk), tenoren Valentin Lundin (svensk) och pianisten Jakob Lidåkra (svensk) i samarbete med Lyngby-Taarbæk musikforening. Vi har dessutom avtalat att komma till Gustafskyrkan på Österbro den 6 december med samma framstående solister. En konsert som garanterat blir experimentell med hänsyn till bruk av lokalen och scenisk gestaltning. Det ligger i festivalens ambitioner att ge den klassiska konsertformen förnyelse och variation beträffande innehåll och form. Därutöver kommer Nordic Song Festival att gästa flera städer på Jylland 2021 och vi planerar också att göra turnéer i Sverige.