Annacari och Stefan Jadling-Ohlsson presenterade ett fint och angeläget program som passade bra i Dalens kvarn.

 

 

 

 

Mysigt och angeläget i Dalens kvarn

Dalens kvarn på Koberg är en underbar plats. Där fick man vara med om Allsång i sommartid med fina musikerparet Annacari och Stefan Jadling-Ohlsson.

Mycket folk kom för att lyssna och sjunga. Det blev faktiskt publikrekord! Och förutom musiken kunde man njuta av våfflor med sylt och grädde och kaffe.

Annacari och Stefan hade valt ett angeläget program, som passade bra i den genuina miljön.

Det handlade mycket om poeten Dan Andersson, som har skaldat om Finnmarkens människor, om kolarnas slit med att vakta kolmilorna under flera veckor långt in i urskogen, långt från sina älskade.

Annacari berättade målande och publiken fick lyssna till Dan Anderssons ”Jag väntar vid min stockeld” och sjunga med i ”Helgdagskväll i timmerkojan.”

I sången ”Limu, limu lima” berättas om unga vallflickor och ibland pojkar som vaktade korna och fåren i skogarna och samtidigt fick ge akt på varg och björn, som kunde riva djuren och även ge sig på dem själva.

Det blev mer allsång. Evert Taubes fina ”Änglamark” och visorna ”Uti vår hage” och ”I natt jag drömde”.

Programmet innehöll också musik av Olle Adolphsson ”Grön kväll i Margretelund”, om kärlek i kräfttid och ”Mitt eget land” med text av Beppe Wolgers.

Barbro Hörbergs dikt ”Håll alla dörrar öppna” handlar om att släppa in livet, så man inte behöver dö nyfiken.

Stark och angelägen var Lina Ekdahls dikt ”Konflikten är löst”. Här några rader ur dikten:

Sluta nu!

Jag bryr mig inte om vem som började

Det spelar ingen roll.

Sluta döda nu!

Sluta kriga!

Nu räcker det.

Nu får det vara slut.

Annacari och Stefan framförde också den rörande dikten om fred ”Jag hade ett målarskrin” ur dikter skrivna av barn i Palestina och Israel, som på 1980-talet samlades in av Beppe Wolgers och tonsattes av Leif Strand. Man vet inte om det är ett barn från Palestina eller Israel som skrivit den här dikten.

Text och bild: Lisbeth Bengtsson