Årets festivaldeltagare visade upp sig

Tre av solisterna – Ebba Tegelberg, Siri Krosness och Julia Jacobson har trivts mycket bra på årets Nordic Song Festival. Julia svarade för en mycket fin tolkning av Waldemar Thranes ”Kom kjyra, kom kjyra mi.”

Joseph Abiani spås att gå långt i sin karriär på grund av sin underbara röst.

 

En fantastisk kväll blev det när årets festivaldeltagare visade upp sig i Vänersborgs Folkets hus.

Det är 15 musiker från sju länder: USA, Moldavien, Norge, Australien, Danmark, Portugal och Sverige. Alla har de kommit långt i sina musikaliska utbildningar och till Nordic Song Festival har de anmält sig för att utvecklas.

Under veckan har de genomgått masterclass-utbildningar, lyssnat på intressanta föredrag, träffat etablerade artister och bevistat underbara konserter varje kväll.

Men nu var det deras tur att framträda.

Den hänförda publiken fick lyssna till inte mindre än 21 programpunkter, där de unga solisterna sjöng till följsamt och fint pianoackompanjemang av de fem pianisterna.

På programmet stod musik av bland andra Carl Nielsen, Gösta Nystroem, Hugo Alvén, Ture Rangström, Jean Sibelius och danska Hanne Tofte Jespersen, som är årets kompositör med Danmark som årets tema.

Något alldeles extra var den svenska sopranen Julia Jacobsons tolkning av Waldemar Thranes ”Kom kjyra, kom kjyra mi”, som är Aagots sång i operan Fjeldeventyret. Sången innehöll kulning och ekoeffekt från starkt till svagt, som Julia Jacobson utförde mästerligt.

Nämnas bör också den danske tenoren Joseph Abiani, som har en fantastisk röst.

Text och bilder: Lisbeth Bengtsson