Mette Borg börjar med att gå igenom texten i Carl Nielsens verk Seraferna med text av JP Jacobsen.

Sedan är det dags för Gitta-Maria Sjöberg att arbeta med musiken för att hjälpa deltagarna att göra ett så fint framträdande som möjligt.

Elin Dahlberg spelar följsamt och fint och Ebba Tegelberg försöker uttrycka de känslor som man har pratat om vid textgenomgången. Det låter bra.

Men ännu bättre blir det när Ebba Tegelberg får låna Gitta-Marias sjal som rekvisita.

Masterclass av högsta klass

Nordic Song Festival erbjuder masterclassundervisning för 15 deltagare, 10 sångare och fem pianister, som alla kommit långt i sin musikutbildning, men som vill utvecklas vidare.

Vi hälsar på i en masterclass med ledarna Matti Borg och Gitta-Maria Sjöberg.

Man arbetar med verket Seraferna av Carl Nielsen, med text av JP Jacobsen och först går Mette Borg igenom texten. Hon är regissör, pedagog och föreläsare och berättar bakgrund och förklarar svåra begrepp för att deltagarna ska förstå och sedan kunna uttrycka känslor i musiken. Därmed blir det intressantare för både musiker och publik.

Sedan är det dags för Gitta-Maria Sjöberg att arbeta med musiken. Hon är sopran, sångpedagog, konstnärlig ledare och grundare av Nordic Song Festival. Nu hjälper hon Ebba Tegelberg, sång, och Elin Dahlberg, piano, med deras uttryck och nyanseringar.

Det låter fint. Elin Dahlberg spelar mjukt och följsamt och Ebba Tegelberg lär sig att binda ihop fraserna och spara crescendot för att ha något att ge på slutet.

Ännu bättre blir det när Ebba får låna Gitta-Marias sjal som rekvisita.

Text och bilder: Lisbeth Bengtsson