Mästerlig masterclass med Mats Jansson

Mats Jansson instruerar på ett avspänt och mästerligt sätt.

 

Mats Jansson är lektor i musikalisk gestaltning och undervisar i piano och kammarmusik på Musikhögskolan vid Örebro Universitet. Han har gjort flera inspelningar på skiva och för radio och var initiativtagare och konstnärlig ledare för kammarmusikföreningen i sin hemstad Norrköping.

Vi hälsar på i en av hans masterclass-utbildningar under Nordic Song Festival, där pianisterna ska utvecklas som ackompanjatörer .

”Eleverna har kommit olika långt. Några studerar fortfarande, andra är klara med sin masterutbildning”, förklarar Mats Jansson.

Nu är det pianisten Johannes Bolmvall och mezzosopranen Anne Rökke som ska öva på en romance av Edvard Grieg. Det handlar om en flicka som hoppas få vara tillsammans med den hon älskar och det är många känslor som ska uttryckas.

Mezzosopranen Anne Rökke och pianisten Johannes Bolmvall får hjälp att tolka en vacker romance av Edvard Grieg.

 

”Är det verkligen forte hela vägen?” undrar Mats Jansson och fortsätter:

”Ta er tid. Det är inte bara åttondelar.”

Av hans instruktioner förstår vi att det ska inte gå för fort, för då hinner man inte uttrycka något. Och det ska inte vara för starkt utan älskvärt, mjukt, intimt och nyanserat.

Mats Jansson sätter sig själv vid pianot. Johannes Bolmvall och Anne Rökke lyssnar och antecknar.

 

Johannes Bolmvall är precis klar med sin kandidatutbildning, berättar han. Nu ska han gå på Musikhögskolan vid Örebro Universitet för Mats Jansson och sedan ska han söka mastersutbildning, kanske i London eller Köpenhamn.

Text och bilder: Lisbeth Bengtsson