Sångarna i Young Nordic Opera Choir är alla operasångare och handplockade till den här kören. Bilden är från repetitionen inför konserten.

Dirigenten Andreas Hansson hjälpte kören att genomföra en magisk kväll.

Pianisten Viktor Stener svarade för lyhört och följsamt ackompanjemang.

Solist var David Risberg med fin röst och inlevelse.

Magisk kväll med suverän nordisk kör

Ett helt makalöst program fick publiken njuta av när Young Nordic Opera Choir höll konsert i Trollhättans kyrka. Programmet ingår i festivalveckan med Nordic Song Festival.

De unga sångarna är mellan 25 och 30 år – från hela Norden: Sverige, Danmark, Färöarna, Norge, Island och Finland. De är alla operasångare och handplockade till den här kören.

Under några dagar har de bott på Kroppefjäll Bed and Breakfast i Dals Rostock och studerat in konsertkvällens program under ledning av dirigenten Andreas Hansson och med Viktor Steners följsamma och skickliga ackompanjemang.

2021 vann Andreas Hansson Neeme Järvipriset. Han arbetar över hela Europa och är också dirigent och konstnärlig ledare för Polstjärneprisets symfoniorkester, bestående av Sveriges främsta unga talanger, som varje år samarbetar med Göteborgs Symfoniorkester.

Viktor Stener arbetar som repetitör på Göteborgsoperan och även som pianist i operans orkester. Han har genom åren varit verksam som solist, kammarmusiker och kapellmästare.

Programmet i Trollhättans kyrka innehöll operakörer från nordiska operor. Till exempel spännande Singoalla av Gunnar de Frumerie med text av Ella Byström, gigantiska Snöfrid av Wilhelm Stenhammar, med text av Viktor Rydberg och Den flygande holländaren av Richard Wagner.

Rolig var Horloge, tais toi! om ett gammalt tickande ur, med musik av Kaija Saariaho och text av Aleksa Barriére. Intressant och fin var Väinöns sång ur Kalevala med musik av Jean Sibelius.

Men det fanns också kortare älskade stycken som Jeg elsker dig av Edvard Grieg och HC Andersen, Tonerna av Carl Sjöberg och Erik Gustaf Geijer och Säf säf, susa av Jean Sibelius och Gustaf Fröding.

Solist var David Risberg, som gjort flera roller på Kungliga Operan i Stockholm och även vid Malmö Opera. Han är flitigt anlitad som konsertsångare i oratorierepertoaren och är även en uppskattad romanssångare med bred repertoar. Men under kvällen framträdde också flera duktiga solister ur kören.

Young Nordic Opera Choir fortsätter nu till Herning Opera Festival i Danmark och i oktober reser de till Reykjavik Opera Days på Island.

Text och bilder: Lisbeth Bengtsson