Mats Jansson framförde en makalös konsert i Trollhättans ungdomskulturhus N3.

 

Hisnande pianoafton med Mats Jansson

En pianoafton med ett hisnande tidsperspektiv. Det utlovades när pianisten Mats Jansson gav en makalös konsert med rubriken ”Diabellivariationer då och nu” i Trollhättans ungdomskulturhus N3. Och hisnande perspektiv blev det, både tidsmässigt, men framför allt musikaliskt.

Mats Jansson är lektor i musikalisk gestaltning och undervisar i piano och kammarmusik på Musikhögskolan i Örebro. Han är känd för Trollhättepubliken, eftersom han i augusti varje år medverkar som masterclass-lärare vid Nordic Song Festival.

För Trollhättepubliken är Mats Jansson välkänd. Varje år medverkar han som masterclass-lärare under Nordic Song Festival i augusti.

 

”Diabellivariationer då och nu” är en lång och fantastisk historia, som började med att Anton Diabelli ville göra reklam för en ny musikförläggarfirma, Cappi und Diabelli, som han startat i Wien. Därför komponerade han en liten vals och skickade den 1819 till femtio av den tidens högst ansedda tonsättare och inbjöd dem att komponera varsin variation på hans stycke.

Även Ludwig van Beethoven fick inbjudan, men förklarade att han inte nöjde sig med att skriva en variation. Det blev 33 stycken, som Beethoven komponerade fast han var döv.

Alla dessa 33 variationer framförde Mats Jansson på ett mästerligt sätt, där han tolkade variationernas väldigt olika karaktärer – från lättsamt och lekfullt, till svulstigt och majestätiskt, bitvis vilt och i andra stycken mjukt, innerligt och drömskt. Det blev något av ett maratonlopp, där publiken imponerades av pianistens händer, som lekande lätt rörde sig i snabba löpningar och känslosamma uttryck.

Mats Jansson hade länge funderat över ett projekt där flera tonsättare kunde samarbeta utifrån en gemensam idé. Han tänkte till en början på någon svensk folkvisa, men det var först när han studerat in Beethovens krävande Diabellivariationer som han insåg att det var Diabellis lilla vals som skulle bli samarbetsprojektet.

Han tog kontakt med nutida kompositörer och inbjöd dem att skriva varsin variation på valsen.

”Jag valde de kompositörer, vars musik har attraherat mig,” förklarar Mats Jansson.

Projektet pågick 2022 – 2023 och blev möjligt tack vare gediget arbete av honom själv och med ekonomiskt stöd av Helge Ax:son Johnsons stiftelse.

Efter pausen fick publiken höra de 18 nutida variationerna, alla med olika karaktärer och uttryck.

Intressant var till exempel Anders Flodins komposition Han hade läst sig till vilka frekvenser Beethoven hörde innan han blev döv och utgick från dessa.

Väldigt roligt var det att en av kompositörerna, Paula af Malmborg Ward fanns med i publiken.

Roligt var att en av de nutida variationskompositörerna, Paula af Malmborg Ward, fanns med i publiken.

 

Som extranummer spelade Mats Jansson Schuberts variation från 1820-talet, som många anser vara den vackraste av dem alla.

Text och foto: Lisbeth Bengtsson