Med humor och allvar, utsökt skådespeleri och underbara röster presenterade Ida Görsch och Tore Sunesson en både rörande och tankeväckande föreställning på ungdomskulturhuset N3 i Trollhättan.
Roligt, tankeväckande och rörande när
modiga kvinnor visade upp sig i Trollhättan
Åh, vilken fantastisk musikteater publiken fick uppleva när ”Åh, ni fantastiska kvinnor, del 2” visades i ungdomskulturhuset N3s orkestersal.
För föreställningen svarar Ida Görsch, scenkonstnär, sångerska och pedagog och Tore Sunesson, sångare, pianist och körledare.
På ett både humoristiskt, tankeväckande och rörande sätt presenterade de ett pärlband av kvinnor som varit pionjärer och föregångare inom vetenskap, musik och i kampen för mänskliga rättigheter och lika rösträtt för alla. Allt omramat av ett 20-tal musikstycken från Nessun Dorma ur Puccinis opera Turandot och Ave Generosa, som sjöngs tvåstämmigt tillsammans med publiken, till Lalehs rörande låt Goliat, om att modigt kämpa mot övermakten, och Stefan Nilssons och Py Bäckmans underbara Gabriellas sång.
Det är möjligt att bara nämna några av de nästan 40 kvinnor som presenterades. En del av dem är kända, andra okända sedan de skjutsats ut ur historieskrivningen och fallit i glömska.
Ett exempel på detta är Mileva Maric, som var gift med Albert Einstein och tillsammans med honom utvecklade relativitetsteorin, medan mannen fick hela äran och berömmelsen.
Ett annat är tonsättaren och konstnären Alma Mahler, som tvingades avstå från sin egen lysande karriär när hon gifte sig med Gustav Mahler.
En beundransvärd insats gjorde Harriet Tubman, som genom en underjordisk tunnel räddade hundratals slavar i USA och blev första kvinnan som ledde en militäroperation, något som också fallit i glömska.
Maria Magdalena Mathsdotter, uppvuxen i en nomadiserad renskötarfamilj engagerade sig för bättre skolor för samiska barn. Hon skidade till Stockholm vintern 1864 och fick audiens hos kung Karl XV. Hennes begäran om medel bifölls och därmed kunde man bygga en friskola.
Elsa Laula Rehnberg från Vilhelmina, som var barnmorska och stridbar agitator för samernas rättigheter, blev ordförande för det första sametinget.
Mer känd är kanske Hildegard av Bingen, abedissa, predikant och tonsättare på 1100-talet, som var den första som propagerade för att den kvinnliga sexualiteten inte var av ondo.
Känd är nog också Clara Schumann, en av 1800-talets mest lysande pianister och kompositörer, vars man Robert satte stopp för henne eftersom han själv inte ville komma i skymundan.
Fanny Mendelssohn gav ut sina kompositioner i sin brors namn, utom Schwanenlied som hon gav ut i eget namn.
Marie Curie, som efter många diskussioner fick två nobelpris trots att hon var kvinna, 1903 i fysik tillsammans med sin man och 1911 själv i kemi.
Hungerkravallerna 1917 med potatisupproret berördes, då 19 personer häktades och fyra kvinnor pekades ut för att ha varit särskilt aktiva.
I kampen för rösträtt tog suffragetterna i England till våldsamma metoder. I Sverige bildades Landsföreningen för kvinnors rösträtt, som samlade 300 000 namnunderskrifter och 1903 formulerade sitt krav på att kvinnor skulle få rösta på samma villkor som män.
Det dröjde dock ända till 1921 innan kvinnorna vann den politiska rösträtten efter mycket hårt arbete.
Text och bild: Lisbeth Bengtsson