Gruppen Estetisk kommunikation hade ställt fram färger och penslar, så att besökarna kunde måla på några av elevernas konstverk.

Det ville bland andra Thomas Johnsson Palm…

Sten Bengtsson

och Annakarin Rosengren.

Frihet kan vara att fritt få följa sina drömmar och mål, som Amanda Halldén uttryckte i sitt konstverk.

I Elena Nikkolas målning ställdes fri mot ofri, där de ljusa färgerna representerade frihet, medan de mörka färgerna begränsar.

Konserten inleddes med en spektakulär föreställning, där huvudpersonen flera gånger försökte bli fri från sitt mobilberoende, men varje gång föstes tillbaka av ett gäng hårdföra personer i svarta masker.

Embla Fundin svarade för flera fina sånginsatser.

Nike Tuomalaa medverkade på flera sätt – med sång och med ackompanjemang på elpiano.

Anton Råding var riktigt bra på congas.

Embla Fundin, sång, och Anton Råding, akustisk gitarr, gjorde en mycket fin tolkning av Isak Danielssons ”Part of Me”.

Sofia Nilsson, Embla Fundin, sång, och Timur Terescenco på dragspel.

Elsa Rosengren på elbas och Sofia Nilsson, sång.

Frihet var temat när esteterna bjöd på vernissage och konsert

En mycket fin kväll fick publiken uppleva när Estetiska programmet från Magnus Åbergsgymnasiet bjöd på vernissage och konsert i Trollhättans konsthall.

Temat var FRIHET och inför årets utställning hade eleverna fått utforska vad frihet kan betyda på olika sätt.

Pengar kan vara frihet, tyckte någon. Och frihetsgudinnan på Liberty Island i New Yorks hamn är en känd frihetssymbol.

Men frihet kan vara att fritt få följa sina drömmar och mål, som Amanda Halldén uttryckte i sitt konstverk. Eller som Elena Nikolla som ställde fri mot ofri, där de ljusa färgerna symboliserade frihet, medan de mörka färgerna begränsar.

En fin symbolik fick Nell Lidbeck fram i sin målning, där ett raserat stängsel blev fritt flygande fåglar.

Gruppen Estetisk kommunikation hade ställt fram färger och penslar, så att besökarna kunde ändra och måla på några av elevernas konstverk, för att förbättra eller i alla fall ge ett annat uttryck.

Synd att förstöra elevernas bilder”, var det flera som tyckte.

Men lärarna Jana Mäkinen och Sara Nilsson förklarade att det var kopior som hängts upp och att originalen var sparade.

Efter en mycket lyckad vernissage, med många fina konstverk och kloka tankar, blev det konsert.

Den inleddes med en stark, spektakulär föreställning, där huvudpersonen flera gånger försökte bli fri från sitt mobilberoende, men varje gång föstes tillbaka av ett gäng hårdföra personer i svarta masker.

Därefter följde ett omsorgsfullt utvalt program med imponerande instrument- och sånginsatser under ledning av läraren Maria Hansson, med frihet som tema även här.

Publiken fick bland annat lyssna till vackra och älskade ”Sång till Friheten”, med svensk text av Björn Afzelius. Därefter framträdde en skicklig slagverksgrupp.

Konserten presenterades av Timur Terescenco, som medverkade på flera sätt, inte minst med uttrycksfullt dragspel i de känsliga låtarna ”Jag står här på ett torg” och ”Blowing in the Wind”, som framfördes i ett kraftfullt arrangemang med bland andra Elsa Rosengren på bas.

Ett härligt gung fick man till i Bo Kaspers orkesters ”Undantag” med bland andra Anton Råding på congas.

Innerligt och känsligt blev det i Isak Danielssons ”Part of Me” med Embla Fundin, sång, och Anton Råding, akustisk gitarr.

Embla Fundin och Nike Toumaala svarade för flera fina sånginsatser.

Det gjorde också Sofia Nilsson, i ”Better than” i duett med Nike Tuomaala på elpiano, och även i sista låten ”Sverige, Sverige älskade vän” tillsammans med kören.

Efter den här kvällen skulle man vilja nämna och berömma alla eleverna och deras lärare. Och helt klart kan vi vara stolta över Magnus Åbergsgymnasiets estetiska program och deras kreativa och duktiga elever.

Text och foton: Lisbeth Bengtsson