Publiken fick uppleva en vacker och oförglömlig kväll i Trollhättans kyrka tillsammans med Mats Jansson, piano, och Inger Dam Jensen, sång.

Konferencier var Mette Borg.

Tioårsjubilerande Nordic Song Festival åter i Trollhättan

Nordic Song Festival 2024 är i full gång. Festivalen firar i år tio-årsjubileum. Den startade i Härnösand, men under fem år har den haft Trollhättan som bas, med konserter även i Vänersborg och Lilla Edet.

Grundare och initiativtagare är Gitta-Maria Sjöberg, bördig från Sjuntorp och under många år firad förstasopran vid operan, Det Konglige Teater, i Köpenhamn, med gästspel vid operahus runt om i Europa.

Festivalen har varje år ett nordiskt land som tema och i år är det Danmark. Årets tonsättare är danska Hanne Tofte Jespersen, som är bosatt i Roskilde. Hon har en bred bakgrund med rötter i både europeisk klassisk musik, körtraditioner, folktoner och världsmusik, det senare efter ett års arbete i Västafrika. Och hon skapar musik både för kammarmusiker, solister, körer och instrumentalgrupper.

Ett första uruppförande kunde man njuta av vid festivalens öppningskonsert i Trollhättans kyrka. Verket ”Som var mit sind lidt graes der blev fortalt”, en sångcykel efter dikter av den danska poeten Inger Christensen (1935 – 2009), som också har gjort sig känd som romanförfattare, pjäsförfattare och essäist, och som sedan 1978 var ledamot av Danska akademien.

Musiken i Trollhättans kyrka framfördes på ett stämningsfullt och innerligt sätt av den danska sopranen Inger Dam Jensen till underbart pianoackompanjemang av Mats Jansson.

Inger Dam Jensen har gjort en mängd roller på Det Konglige Teater i Köpenhamn. Hon har också framträtt som konsertsolist med några av världens främsta symfoniorkestrar.

Mats Jansson har haft och har en omfattande konsertverksamhet som solist, kammarmusiker, ackompanjatör och orkestermusiker runt om i Sverige, övriga Europa samt i USA och Japan.

Han har en bred pedagogisk erfarenhet med mästarkurser, seminarier och undervisning vid

musikhögskolorna i Göteborg, Stockholm och Örebro samt även vid även vid Tokyo College of Music samt Musikhögskolan i Karlsruhe.

Förutom det danska uruppförandet fick publiken också njuta av musik av Carl Nielsen och Jean Sibelius, sopran och piano. Mats Jansson framförde också två pianostycken – Småtroll och Skogsstillhet ur Lyriske stykker av Edvard Grieg samt Chaconne av Gunnar de Frumerie.

Konferencier var Mette Borg.

Text och bilder: Lisbeth Bengtsson