”Bästa konserten någonsin!”
Publiken var mycket nöjd med Kammarkörens vårkonsert
Vårkonserten med Trollhättans kammarkör och dess bästa vänner lockade en stor publik, trots det vackra vårvädret. Publiken fick njuta av stor musikalitet, innerlighet, lekfullhet och glädje. Och massor av vacker och intressant musik som man sällan får tillfälle att höra.
De två som kallas Kammarkörens bästa vänner är Johannes Landgren, professor i orgel och improvisation vid Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universitet, och Bengt Forsberg, Sveriges kanske främste pianist och ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien, som i år tilldelades en av musikvärldens allra förnämsta internationella utmärkelser och blev Grammy-vinnare tillsammans med Ann-Sofie von Otter för årets bästa klassiska album.
Kören har under flera år samarbetat med Landgren och Forsberg var för sig. Forsberg har medverkat vid några konserter samt vid en av körens skivinspelningar. Landgren har också medverkat vid konserter och på en konsertresa. Kanske minns vi när Kammarkören för ett år sedan framförde Förklädd Gud och Johannes Landgren hade transkriberat verket från orkester till orgel.
De har alltså medverkat var för sig, men aldrig spelat tillsammans. Det fick de tillfälle att göra nu i vårkonsertens huvudnummer och även den här gången hade de transkriberat ett orkesterverk: Gloria i sex satser av Francis Poulenc.
Tillsammans med Kammarkörens huvuddirigent Olle Zandén hade de ”pratat ihop sig” och delat upp partier och ackord sinsemellan. Men det var först dagen innan konserten som de spelade allt detta tillsammans, berättade de.
Resultatet, med körens sånginsatser i ett fantastiskt samspel, blev en makalös upplevelse. Den unga solisten, Evelina Stenvall, gjorde mycket väl ifrån sig i de svåra partierna.
Konserten bestod i övrigt av nordisk musik av Oskar Lindberg, Wilhelm Peterson-Berger, Wilhelm Stenhammar, Edvard Grieg och Sven-David Sandströms Let him kiss me med text ur Höga visan. Men också av mindre kända kompositörer som Dan Alkenäs, Gloria ur Missa Fidei. Vissa stycken framfördes till lyhört pianoackompanjemang och även här fick publiken njuta av Evelina Stenvalls soloinsatser.
Kören har genom åren utvecklat en fantastiskt vacker klangfärg, som håller från svagaste piano till starkaste forte. Dessutom uppvisar den finstämd följsamhet samt innerlig nyanserings- och inlevelseförmåga. Olle Zandén och Cecilia Hermansson turades om att dirigera.
På programmet stod också ett underbart pianosolo av Bengt Forsberg, Hymne och Toccata ur Trois pièces av Francis Poulenc, och en orgelimprovisation full av överraskningar av Johannes Landgren. Båda belönades med livliga bifallsrop av publiken. Omdömet efteråt var från flera håll: ”Det här var den bästa konserten någonsin!”
Text och foton: Lisbeth Bengtsson
Bengt Forsberg tilldelades i år musikvärldens finaste utmärkelse, en Grammy för bästa klassiska album tillsammans med Anne-Sofie von Otter.
Johannes Landgren imponerade stort med sin musikalitet.
Solisten Evelina Stenvall går för närvarande på Kappelsbergs folkhögskola i Härnösand. Till hösten ska hon börja på Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universitet, berättar hon.
Cecilia Hermansson och Olle Zandén turades om att dirigera.
Vårkonserten fick fint besök av Kammarkörens förre dirigent, som också är hedersmedlem i Trollhättans konsertförening: Per-Åke Bergman med sambon Marie Åberg. Paret bor sedan många år tillbaka i Gnosjö.
Trollhättans Kammarkör med vänner
Söndagen den 19 april kl. 17.00 OBS TIDEN!
Genom åren har Trollhättans kammarkör haft förmånen att samarbeta med många framstående musiker. Nu har vi samlat vårt dream team, en organist och en pianist i absolut världsklass: Johannes Landgren och Bengt Forsberg (nybliven Grammy-vinnare!). Förutom att vara virtuoser på sina instrument är de lyhörda kammarmusiker och fantastiskt inspirerande och positiva medmusikanter
Konsertens huvudnummer är Francis Poulencs Gloria, rolig, svängig, dramatisk och vacker musik egentligen skriven för stor orkester, kör och sopransolist, men det formidabla paret Landgren/Forsberg har transkriberat orkestersatsen till orgel och piano.Som sopransolist medverkar Evelina Stenwall
Vårkonserten innehåller även vårlig musik för olika kombinationer av kör, solo, piano och orgel, bland annat Stenhammars undersköna körstycke Vårnatt och Griegs Våren.
Dirigenter är Cecilia Hermansson och Olle Zandén.
Biljettpris 150 kronor (medlem 100 kronor). Säljes i entrén eller av körens medlemmar.
Trollhättans Missionskyrka
———————————–
Solistkonsert med Anna Johansson, Sopran och Johan Reis, Piano.
Vi var nästan 140 personer som på den vackra lördagseftermiddagen kom till Trollhättans Missionskyrka för att få höra Anna Johansson, sopran från Velanda och Johan Reis, pianist från Vänersborg. Alla gick vi sedan därifrån ett par timmar senare med ett leende på läpparna. Lyckliga över det fina program vi nyss fått höra. De kändes att de valt musik som de själva tyckte mycket om för de lyckades förmedla den känslan till oss alla.
Eftersom vi drabbades av en strejkande kopieringsmaskin kommer programmet i efterskott som en liten hjälp att komma ihåg all skön musik vi lyssnat på.
Solistkonsert med Anna Johansson, Sopran och Johan Reis, Piano.
Lördagen den 14 mars 2015 i Trollhättans Missionskyrka.
Carl Jonas Love Almqvist 1793-1866
Den lyssnande Maria
Edvard Grieg 1843-1907
Solveigs sang
Gösta Nyström 1890-1966
Önskan
Havet sjunger
Jean Sibelius 1865-1957
Flickan kom ifrån sin älsklings möte
Franz Schubert 1797-1828
Scherzo
Hugo Alfvén 1872-1960
Skogen sover
Edvard Grieg 1843-1907
Jag elsker deg
Hugo Alfvén 1872-1960
Jag längtar dig
Leonard Bernstein 1918-1990
I hate music
PAUS
Wolfgang Amadeus Mozart 1756-1791
Fantasie
Giacomo Puccini 1858-1924
Quando men vo ur La Bohème
Johann Strauss d.y. 1825-1899
Mein Herr Marquis ur Die Fledermaus
Wolfgang Amadeus Mozart 1756-1791
Ach ich fuhls ur Die Zauberflöte
Andrew Lloyd Webber 1948-
Pie Jesu ur Requiem
Franz Schubert 1797-1828
Impromtu Gess-dur
Johann Sebastian Bach 1685-1750, Charles Gounod 1818-1893
Ave Maria
Henry Purcell 1659-1695
Didos lament ur Dido and Aeneas
Giacomo Puccini 1858-1924
O mio babbino caro ur Gianni Schicci
Extranummer:
Frederick Loewe 1901-1988, Alan Jay Lerner 1918-1986
I could have danced all night ur My fair Lady
———————————–
Nu är Aurora här med sin vinterfestival med många fina konserter i Vänersborg och med avslutningskonserten i Trollhättan.
Program
Program
Invigningskonsert
Tisdag 24/2 – Vänersborgs Kyrka – kl 19.00
En festlig festivalinvigning med idel praktverk och aktörer.
En toppad internationell ensemble i Schumans kända kvintett och ingen mindre en Loa Falkman med ett operaprogram signerat Mozart.
Musik: Operaarior av Mozart, R. Schumann – Pianokvintett, Op 44
Artister: Loa Falkman – Baryton, Alissa Margulis – Violin, Kryzctof Wegrzyn – Violin, Hariolf Schlichtig – Viola, Per Nyström – Cello, Peter Donohoe – Piano
Konferenciär: Emil Wegberg
Pris: 400 kr
Onsdag – Soppkonsert kl.11.30 FRI ENTRÉ
Kammarkonsert
Onsdag 25/2 – Folkets hus i Vänersborg – kl 19.00
Ett giganternas möte Grubert och Donohoe som på 80-talet bägge vunnit den största tävlingen av alla – Tchaikovsky int. Music competition.
Allt sedan dess har deras karriärer lett dem flera varv runt jorden.
Musik: Tchaikovsky – Pianotrio Op 50, Brahms – Violinsonat nr 1, Op 78
Artister: Ilya Grubert – Violin, Peter Donohoe – Piano, Alissa Margulis – Violin, Per Nyström – Cello
Konferenciär: Emil Wegberg
Pris: 250 kr
Torsdag – Soppkonsert kl.11.30 FRI ENTRÉ
Beethovenkonsert
Torsdag 26/2- Folkets hus i Vänersborg – kl 19.00
Ingen riktig Aurorafestival utan en riktig portion Beethoven.
Här får alla Beethoven-fans sitt lystmäte både via kammarmusik och pianosolo
Musik: Beethoven – ”Månskenssonaten” nr. 14, Op. 27, Stråktrio nr 3, Op. 9 Schubert – Improptus Op 142, Debussy violinsonata g-moll, Skrjabin – sonat Op- 8
Artister: Kryszctof Wegrzyn Violin, Alissa Margulis – Violin, Peter Donohoe – Piano, Hariolf Schlichtig – Viola, Per Nyström – Cello
Konferenciär: Emil Wegberg
Pris: 250 kr
Fredag – Soppkonsert kl.11.30 FRI ENTRÉ
Festivalkonsert
Fredag 27/2 – Folkets hus i Vänersborg – kl 19.00
Här gör den store cellostjärnan Antonio Meneses sin festivalentre.
Möt också Hariolf Schlichtig, Peter Donohoe, Per Nyström och inte minst orkestern Aurora Festival Strings.
Musik: Brahms – Cellosonat, Nr. 2, Op. 99, Bach – Solosvit, Nr 2 i d-moll, Schostakowitsch – Stråkkvartett (arr för orkester) nr 9, Op 117
Artister: Antonio Meneses – Cello, Peter Donohoe – Piano, Hariolf Schlichtig – Viola, Aurora Festival Strings med Per Nyström
Konferenciär: Emil Wegberg
Pris: 250 kr
Champagnekonsert
Fredag 27/2 – Folkets hus i Vänersborg – kl 21.00
Franskt på scenen och i glasen. En i många avseenden elegant kväll med starka uttryck och intryck. Alissa Margulis har en stor internationell karriär
som solist och professor och dessutom tidigare en Aurorastipendiat.
Champagne med tilltugg ingår i biljetten och som serveras från kl 21.00. Musiken klingar sedan mellan kl 21.30-22.30
Musik: Ravel – Pianotrio i a-moll, Debussy – Trois Pièces Pour Piano
Artister: Alissa Margulis – Violin, Peter Donohoe – Piano, Per Nyström – Cello
Pris: 250 kr (Champagne med tilltugg ingår i biljetten)
Lördag – Soppkonsert kl.10.30 FRI ENTRÉ
Tårtkonsert
Lördag 28/2 – Folkets hus i Vänersborg -kl 13.00
En guldchans att njuta riktigt kända stycken som alla känner igen ihop med fina tårtor och kaffe. I biljettpriset ingår tårta/kaffe som börjar serveras kl 13.00 och musiken spelas mellan kl 13.30 – 14.30.
Musik: Kända stycken inom den klassiska musiken
Artister: Detaljerat program presenteras senast 10 februari
Pris: 250 kr (Tårta/Kaffe ingår i biljetten)
Grand Final – Trollhättan
Lördag 28/2 – Pingstkyrkan i Trollhättan – kl 19.00
En rikitgt präktig avslutning utlovas i Trollhättan. Stjärnor och orkestern delar scenen i kraft och lekfull Tchaikovskij men också sprudlande
och vacker pianokonsert av Mozart.
Musik: Mozart – Pianokonsert KV 414, Tchaikovsky – Souvenir de Florence, Op 70
Artister: Antonio Meneses – Cello, Peter Donohoe – Piano, Alissa Margulis – Violin, Hariolf Schlichtig – Viola, Aurora Festival Strings m fl.
Konferenciär: Emil Wegberg
Pris: 250 kr
————————————-
Illuminati Wind Quartet var en mycket positiv bekantskap, både musikaliskt och personligt. Fr.v. Katie Punter, flöjt, Susannah Hallas, klarinett, Fraser Gordon, fagott, och Marian Baker, oboe.
Skotska blåsare lockade stor publik
Mycket folk kom för att lyssna på den skotska blåsarkvartetten Illuminati Wind Quartet, som höll konsert i Trollhättans Konsthall mot bakgrund av den peruansk-svenska konstnären Trinidad Carillos stämningsfulla fotoutställning.
Kvartetten var en mycket positiv bekantskap, både musikaliskt och personligt. Tvärflöjtisten Katie Punter överraskade till exempel med att hälsa välkommen och hålla ett humoristiskt anförande, kryddat med gamla talesätt, på nära nog perfekt svenska.
Därefter fick publiken njuta av ett spännande program med musik av brittiska och franska nutida kompositörer, framfört med teknisk skicklighet och mycket känsla. Programmet avslutades med ett inte så välkänt verk av W. A. Mozart, Adagio och Allergro i arrangemang av Milan Munchlinger. Som extranummer, efter varma applåder, spelades en irländsk/skotsk visa, mycket vacker och speciell.
I publiken fanns flera ungdomar och barn från Trollhättans kulturskola, N3. I pausen fick några av dem, tillsammans med sin lärare Hanna Brander, tillfälle att prata lite med kvartetten.
Betydligt äldre var de duktiga klarinettister som inledde konserten – Gustav Boman, Karl Borrljung och deras lärare, Torbjörn Hollner, som fyndigt nog kallar sig ”De tre musikitörerna”.
Text och foton: Lisbeth Bengtsson
Klarinettgruppen ”De tre musikitörerna” från N3: Gustav Boman, Karl Borrljung och läraren Torbjörn Hollner, inledde konserten.
——————–
Skotsk blåsarkvartett med vind i seglen
Energi, glimt i ögat och en fantastisk publikkontakt kännetecknar skotska blåskvartetten Illuminati Wind Quartet, som består av Katie Punter, flöjt, Fraser Gordon, fagott, Susannah Hallas, klarinett och Marian Baker, oboe och engelskt horn.
För drygt tio år sedan tussades dessa fyra ihop under utbildningen på Royal Conservatoire of Scotland, för att delta i en tävling. Tycke uppstod, och sedan dess har de tillsammans fortsatt att utforska blåskvartettens utmaningar och möjligheter på festivaler och scener runt om i Storbritannien. Bland annat har de vunnit Tunnel Trust Award, ett av Storbritaniens mest prestigefyllda kammarmusikpris, som motsvarar Sveriges utmärkelse Ung och Lovande, men i betydligt större skala.
I kvartettens repertoaren hittar du både välkända verk och nutida tonsättningar. Under turnén i Västsverige spelas musik av bland andra Mozart, Francais och Bridge. Turnén omfattar Trollhättan 5 februari, Uddevalla 6 februari och Borås 7 februari.
Den som vill veta mer kan titta på kvartettens hemsida: www.windquartet.com
och Kultur i västs sida: www.kulturivast.se
Torsdag 5 februari kl 19.30
ILLUMINATI WIND QUARTET
Konsthallen, Trollhättan
Före konserten spelar en blåsargrupp från Kulturskolan, N3
EUGENE BOZZA Trois Pièces pour une musique de nuit
Andantino
Allegro vivo
Moderato
FRANK BRIDGE 1879 – 1941 Divertimenti
Prelude
Nocturne
Scherzetto
Bagatelle
JEAN FRANCAIX 1912 – 1997 Quatuor
Allegro
Andante
Allegro Molto
Allegro Vivo
RORY BOYLE 1951 – A Box of Chatter
Gossip
The Pub Bore
Whispering Sweet Nothings
Your Call is important to us
MARCEL BITSCH 1921 – 2011 Divertissement
Prélude
Pastorale
Fugue
- A. MOZART 1756 – 1791 Adagio and Allegro
Arr. Milan Munchlinger
TROLLHÄTTANS KONSERTFÖRENING / STUDIEFRÄMJANDET / KULTUR I VÄST
Kommande konserter: Aurora Winter Classic 24 – 28 februari, Vänersborg/Trollhättan. Avslutningskonserten äger rum i Pingstkyrkan, Trollhättan.
Lördag 14 mars kl 16.00 Anna Johansson, sopran, Johan Reis, piano, Missionskyrkan, Thn.
Efter konserten håller Trollhättans konsertförening årsmöte.
———————-
David Bergström, violin, och Bernt Wilhelmsson, piano, bjöd på en högtidsstund i Trollhättans Missionskyrka.
Underbar fransk afton
Helt underbar musik kunde man njuta av när Bernt Wilhelmsson, piano, och David Bergström, violin, gästade Trollhättan och gav konsert i Missionskyrkan. De hade satt samman ett program med franska tonsättare – en mix av romantik och impressionism, som sträckte sig från mitten av 1800-talet och en bit in på 1900-talets första hälft.
De båda musikerna förmedlade innerlig längtan, överraskande infall och humoristisk lekfullhet men också imponerande teknisk skicklighet och ett lyhört samspel.
En av höjdpunkterna var pianosolot Reflexer i vattnet ur samlingen Images av Claude Debussy, där man anade plötsliga solglimtar, porlande löpningar och kraftfulla bränningar. En annan var Sonat för piano och violin, som César Franck komponerade 64 år gammal och gav som bröllopsgåva till Eugéne Ysaye, en av Europas på den tiden mest välkända violinister. De fyra satserna innehöll ett böljande känslosvall av både mjukhet och kraft, överraskande harmonier, bitvis i ett rasande tempo.
Efter livliga applåder fick publiken även njuta av ett uppskattat extranummer – det vackra stycket Méditation ur operan Thaïs av Jules Massenet.
Innan konserten underhöll en mycket duktig blockflöjtsgrupp från N3 – eleverna Elvira Livén, Felicia Lindell och Erik Flink och deras lärare, Louise Börjesson – som säkert och fint spelade barockmusik och elisabetansk musik.
Text och foto: Lisbeth Bengtsson
Blockflöjtsgruppen från N3 bestod av läraren Louise Börjesson samt eleverna Erik Flink, Felicia Lindell och Elvira Livén
———————–
Fin fransk afton med romantik och impressionism
Franskt. Det är den röda tråden i konserten som David Bergström, violin, och Bernt Wilhelmsson, piano, framför i Missionskyrkan på söndag. På frågan varför de just valt fransk musik, blir svaret: ”Vi älskar den här musiken.”
Och det är väl ett skäl så gott som något.
Programmet är en fin mix mellan romantik och impressionism, förklarar Bernt Wilhelmsson och fortsätter: ”Vi framför Faurés kända sång, Efter en dröm, i version för violin och piano och impressionism med influenser av blues på ett sätt som bara Ravel kan lyckas med.”
Sista programpunkten – en sonat för violin och piano – är César Francks bröllopsgåva till violinisten Eugéne Ysaye, berättar han.
Bernt Wilhelmsson och David Bergström träffades på Musikhögskolan i Göteborg och har samarbetat sedan 1993.
De spelar tillsammans så ofta de hinner för sina jobb – Bernt undervisar i piano på Högskolan för Scen och Musik i Göteborg och David är förste konsertmästare vid Göteborgsoperan. Men de arbetar även med andra musiker och verkar i andra konstellationer.
I höst ska de till exempel spela kammarmusik tillsammans med tre medlemmar ur Göteborgsoperans orkester. Det blir en pianokvintettkonsert, med musik av Schumann och Sjostakovitj, som startar i Falkenberg och kan bli en turné genom Västsverige.
Bernt Wilhelmsson ska resa till Argentina och Uruguay på turné tillsammans med Susanna Levonen, som är solist på operan i Umeå.
Text: Lisbeth Bengtsson
Söndag 25 januari kl 16.00
FRANSK AFTON
med David Bergström, violin, och Bernt Wilhelmsson, piano
Missionskyrkan, Trollhättan
Före konserten spelar en flöjtgrupp från Kulturskolan N3
PROGRAM:
GABRIEL FAURÉ 1845 – 1924 ur Sonat op 13
Andante
ur Trois mélodies
Après un rêve
CLAUDE DEBUSSY 1862 – 1918 ur Images
Reflets dans l´eau
MAURICE RAVEL 1875 – 1937 Sonate pour violon et piano
Allegretto
Blues, moderato
Perpetum mobile, allegro
PAUS
CÉSAR FRANCK 1822 – 1890 Sonate pour piano et violon
Allegretto ben moderato
Allegro
Recitatiovo-Fantasia
Allegretto poco mosso
TROLLHÄTTANS KONSERTFÖRENING STUDIEFRÄMJANDET
Nästa konsert med ILLUMINATE WIND QUARTET äger rum
torsdag 5 februari kl 19.30 i Konsthallen, Trollhättan.
Välkomna!
——————————–
Julkonsert med Trollhättans Kammarkör
Malvakvartetten lyste upp i novembermörkret
Malvakvartetten imponerade stort med sin underbara musikalitet och sitt samspel. Fr.v. Linnea Hällqvist, Knapp Brita Pettersson, Maria Jonsson och Maja Molander. Som avslutning bjöd de på sensuell tangomusik av Astor Piazzolla.
Skickliga Malvakvartetten
satte fantasin i rörelse
Ett spännande programval, kreativa klanger och stor spelskicklighet. Det fick publiken uppleva när charmiga och underbart musikaliska Malvakvartetten gästade Trollhättan och gav konsert i Konsthallen.
Programmet omfattade musik från andra halvan av 1600-talet och fram till vår egen tid. Den äldsta musiken representerades av två fantasier av Henry Purcell, som ursprungligen var skrivna för fyra gambor.
En spännande bekantskap var den nutida kompositören Judith Weir, som har rötter i Skottland och är influerad av både folkmusik och spanska romanser. Hon har tilldelats utmärkelsen Master of the Queens Music, som innebär att hennes verk ska framföras vid brittiska högtider och kungliga tillställningar. Utmärkelsen har funnits i 388 år och Judith Weir är första kvinnan!
En av konsertens höjdpunkter var nutida kompositören Peteris Vasks Stråkkvartett nr 2, som innehöll de tre satserna Knoppar brister, Fåglarna och Elegi. Musiken framfördes så skickligt att man tyckte sig höra fladdrande fjärilsvingar, droppande regn och ett sammelsurium av fågelröster.
”Peteris Vasks har en grundmurad kärlek till naturen och han vill inge hopp i en värld där man tappar tron på sina ideal”, berättar utmärkta cellisten Maja Molander som är ny i Malvakvartetten sedan början av hösten.
Linnea Hällqvist, som spelar första fiolen, träffade Peter Vasks i våras när hans musik framfördes i Stockholm. Stolt berättade hon att Malvakvartetten skulle framföra hans Stråkkvartett nr 2 vid jul.
”Varför spelar ni sommarkvartetten vid jul?” undrade han. Det finns ju en julkvartett.”
Kanske kan vi få höra den om Malvakvartetten återkommer till Trollhättan. För av publikens reaktioner att döma är de verkligen välkomna tillbaka.
Text och foto: Lisbeth Bengtsson
Charmiga och duktiga Malvakvartetten består av Linnea Hällqvist, Knapp Brita Pettersson, Maria Jonsson och Maja Molander.
—————–
Malvakvartetten bjuder på ett spännande program
De drivs av stor kreativitet, experimenterar gärna med klanger och kontraster och väljer att spela musik som de verkligen brinner för.Så beskrivs Malvakvartetten, som bjuder på ett spännande program i Trollhättans konsthall. Gruppens ambition är att presentera musik från olika delar av världen, inspirera både nybörjare och mer erfaren publik och ge alla typer av människor härliga musikupplevelser av hög kvalitet.
Kvartettens fyra medlemmar – Linnea Hällqvist och Knapp Brita Pettersson, violin, Maria Jonsson, viola och Maja Molander, cello – träffades på Högskolan för Scen och Musik vid Göteborgs Universitet och har spelat tillsammans sedan 2008. 2010 blev de antagna till utbytesstudier vid Hochschule für Musik ’Hanns Eisler’ Berlin som första ensemble på kandidatnivå. 2013 deltog de i den prestigefyllda svenska kammarmusiktävlingen Ung och Lovande.
Kvartetten visar både lekfullhet och bredd, inte minst med sin rosade barnföreställning Glad i magen, arg i tårna, som de regelbundet turnerar med runt om i Sverige.
De har framträtt i Trollhättan tidigare, nämligen som en del av Midnattsorkestern, som spelar sagolika melodier och poetiska sånger och som man kunde lyssna på under Blå Natten på Innovatumområdet i våras.
MalvaKvartetten har sin bas i Stockholm och Göteborg, framträder framöver på flera platser i Västsverige och fortsätter även arbeta i Tyskland och England.
Söndag 23 november kl 16.00
MALVAKVARTETTEN
Konsthallen, Trollhättan
HENRY PURCELL 1659 – 1695 Fantasia nr 11 och 10
JUDITH WEIR 1954 – Stråkkvartett
Samarbetsverk av olika
kompositörer: Variationer av rysk folkmelodi i G-dur
NIKOLAY ARTSYBUSHEV 1858 – 1937
ANATOLY LYADOV 1855 – 1914
ALEXANDR GLAZUNOV 1865 – 1936
NIKOLAY RIMSKI-KORSAKOV 1844 – 1908
VICTOR EWALD 1860 – 1935
ALEXANDER WINKLER 1865 – 1935
NIKOLAY SOKOLOV 1859 – 1922
PAUS
PETERIS VASKS 1946 – Stråkkvartett nr 2
ASTOR PIAZZOLLA 1921 – 1992 Milonga del Angel
Malvakvartetten består av Linnea Hällqvist och Knapp Brita Pettersson, violin, Maria Jonsson, viola och Maja Molander, cello. Här är deras tankar om programvalet:
Henry Purcell och Judith Weir är båda brittiska kompositörer och även om lång tid har flutit mellan dem förenas de i en slags klar renhet i harmoniken.
Efter det bryter vi av med ett mer sprudlande samarbetsverk av ryska kompositörer runt ett underbart tema, som bygger på en rysk folkmelodi.
Efter paus kommer en stråkkvartett av vår nyupptäckta favorit, Peteris Vasks från Lettland, som bjuder på både intensiv fågelsång och spröda melodier, som träder fram över en flytande och puttrande bakgrund.
Sedan rundar vi av, som vi ofta gör, med en tango av Piazzolla. Denna gång den kända Milonga del Angel.
TROLLHÄTTANS KONSERTFÖRENING STUDIEFRÄMJANDET
—————————————-
Aurora Höstfestival 2014
Program
PREMIÄRKONSERTEN
ONSDAG 29 Oktober KL. 19:00 – FESTSALEN VÄNERSBORG
Gerhard Schulz från legendariska Alban Berg Quartet och Ralph Kirshbaum från USA känd som en av de mest betydelsefulla cellisterna i världen delar scen med Aurora Festival Strings m.fl.
Musik: Mozart – Divertimento för stråkorkester,K 137, J. Lanner – ”Die Werber” för stråkorkester och violinsolo, A. Uhl – Divertimento för 4 klarinetter, Beethoven – Cellosonat Nr. 4 – Op. 102, F. Manini – Tango y fuga y coral
Artister: Gerhard Schulz – Violin, Ralph Kirshbaum – Cello, Aurora Festival Strings, Francesco Moretti – Accordeon
Pris: 250 kr, fika serveras i pausen och konserten slutar ca kl 20.45
Boka enkelbiljett direkt – Klicka Här eller boka Biljetthäfte 8 (= 25% rabatt) direkt HÄR
CHAMPAGNEKONSERT – del 1
ONSDAG 29 Oktober KL. 21:00 – FESTSALEN VÄNERSBORG
Franske violinisten Olivier Charlier och brittiske pianisten Martin Roscoe tillhör, sedan månag år, bägge de mest ansedda musikerna i Europa och har bägge ett oräkneligt antal inspelningar och utmärkelser på sina CV´n.
Musik: Franck – A-dur sonat och J. Martinon – Sonatine nr 5
Artister: Olivier Charlier – Violin och Martin Roscoe – Piano
Pris: 250 kr, i priset ingår Champagne och gott tilltugg som serveras från kl 21.00. Konserten börjar kl 21.30 och är ca 1 timme lång.
Boka enkelbiljett direkt – Klicka Här eller boka Biljetthäfte 8 (= 25% rabatt) direkt HÄR
Torsdag – Soppkonsert kl.11.30 FRI ENTRE – se program klicka här
STJÄRNKONSERT med VINPROVNING
TORSDAG 30 Oktober KL. 19:00 – FESTSALEN VÄNERSBORG
Två av Nordens i särklass mest omtyckta och välkända solister, Tellefsen och Scheja, delar scenen denna kväll. Dessutom fler andra internationella storheter kommer att skapa en oförglömlig konsertkväll i kombination med Vinprovning. Vinprovningen arrangeras av Munskänkarna i Vänersborg. Olika viner presenteras, prövas och serveras med gott tilltugg. Man behöver ej vara medlem för att delta, alla är välkomna. Man kan också välja bara konsert utan vinprovning.
Kl 19.00-19.30 Konsert första halvan i Festsalen, ca Kl 19.30-20.15 – Vinprovning i Stora & Lilla salongen, ca Kl 20.15-20.45 Konsert andra halvan i Festsalen
Musik: R. Strauss – Violinsonat Op. 18, J Brahms – pianokvartett Op. 25
Artister: Arve Tellefsen – Violin, Staffan Scheja – Piano, Gerhard Schulz – Violin, Jean Sulem – Viola, Ralph Kirshbaum – Cello, Martin Roscoe – Piano
Pris: 400kr inkl 6 % moms – konsert inklusive vinprovning –Boka enkelbiljett direkt – Klicka Här
Pris: 250 kr inkl 6 % moms – endast konsert- Boka enkelbiljett direkt – Klicka Här
Pris: 150 Kr inkl 6 % moms – endast vinprovning – Boka enkelbiljett direkt – Klicka Här
CHAMPAGNEKONSERT – del 2
TORSDAG 30 Oktober KL. 21:00 – FESTSALEN VÄNERSBORG
Martin Roscoe spelar reguljärt på de stora scenerna och med de stora orkestrarna som tex BBC Philharmonic Orchestra och framträtt inte mindre än 7 gånger vid BBC Proms. Hör honom med Schubert i Festsalen.
Musik: F. Schubert – Pianosonat D.960
Artister: Martin Roscoe – Piano
Pris: 250 kr, i priset ingår Champagne och gott tilltugg som serveras från kl 21.00. Konserten börjar kl 21.30 och är ca 1 timme lång.
Boka enkelbiljett direkt – Klicka Här eller boka Biljetthäfte 8 (= 25% rabatt) direkt HÄR
Fredag – Soppkonsert kl.11.30 FRI ENTRE – se program klicka här
KAMMARKONSERT
FREDAG 31 Oktober KL. 19:00 – FESTSALEN VÄNERSBORG
Den tidlöse Beethoven står i fokus med två av hans mest kända och älskade verk. Charlier, Roscoe och Nyström på scenen och dessutom den franske Jean Sulem som violasolist m.fl.
Musik: Beethoven – Pianosonat ”Appassionata”, Beethoven – Pianotrio Op. 1, H. Holliger – Tema för soloviola, F. Poulenc – Sonat Op. 7
Artister: Olivier Charlier – Violin, Jean Sulem – Viola, Per Nyström – Cello, Martin Roscoe – Piano, Adela Liculescu – Piano, Beka Sirbiladze – Klarinett, Giulio Petitta – Sopransaxofon
Pris: 250 kr, fika serveras i pausen och konserten slutar ca kl 20.45
Boka enkelbiljett direkt – Klicka Här eller boka Biljetthäfte 8 (= 25% rabatt) direkt HÄR
CHAMPAGNEKONSERT – del 3
FREDAG 31 Oktober KL. 21:00 – FESTSALEN VÄNERSBORG
En unik chans att höra den franske violasten Jean Sulem som bland annat är känd från Rosamonde Quartet.
Här framförs också Mendelssohns konsertstycke för 2 klarinetter och piano.
Musik: F. Mendelssohn – Concertpiece Nr. 2, R. Schumann – Märchenbilder, K. Olczak – Berceuse
Artister: Jean Sulem – Viola, Martin Roscoe – Piano, Francesco Moretti – Accordeon, Ángel Belda Amaros – Klarinett, Sven Van De Voorde – Klarinett, Gamal Khamis – Piano
Pris: 250 kr, i priset ingår Champagne och gott tilltugg som serveras från kl 21.00. Konserten börjar kl 21.30 och är ca 1 timme lång.
Boka enkelbiljett direkt – Klicka Här eller boka Biljetthäfte 8 (= 25% rabatt) direkt HÄR
Lördag – Soppkonsert kl.11.30 FRI ENTRE – se program klicka här
Pianosoaré med Tårtbuffé
LÖRDAG 1 November KL. 15:00 – FESTSALEN VÄNERSBORG
Idel älskade och kända pianopärlor på programmet. Detta är garanterat musik som de allra flesta känner igen.
Pianorepertoaren är en stor guldgruva som alltid älskats även efter flera hundra år.
Musik: Beethoven – Månskenssonat, Chopin – Ballade och Liszt – Liebestraum och många fler
Artister: Pianosolister från hela världen och däribland Martin Roscoe
Pris: 250 kr, i priset ingår kaffe och en buffé av härliga tårtor som serveras från kl 15.00. Konserten börjar kl 15.30 och är ca 1 timme lång.
Boka enkelbiljett direkt – Klicka Här eller boka Biljetthäfte 8 (= 25% rabatt) direkt HÄR
GRAND FINAL
LÖRDAG 1 November KL. 19:00 – FESTSALEN VÄNERSBORG
En sprakande och gnistrande avslutning utlovas med internationella storheter på scen.
Orkestern får briljera i mäktig musik och trion av Mendelssohn får nackhåren att resa sig
Musik: Mendelssohn – Pianotrio i d-moll, Sjostakovitj – Stråkkvartett nr 8 (arr. för stråkorkester)
Artister: Olivier Charlier – Violin, Per Nyström – Cello, Martin Roscoe – Piano, Aurora Festival Strings
Pris: 250 kr
————————
Härlig höstkonsert med varierat program
Ett varierat program, framfört med stor skicklighet och känsla.
Det fick publiken uppleva när Andrew Yiu, klarinett, och Mikael Holmlund, piano, gav konsert i Trollhättans missionskyrka.
Intressant var det att stifta bekantskap med Andrew Yiu som tonsättare. Hans tre stycken som inledde konserten tog publiken med på en resa från väst till öst. Alltså omvänt mot när han själv emigrerade från Hongkong, berättade han, och tog sig med transsibiriska järnvägen till Europa.
Väldigt speciellt var det att både lyssna på och titta på hans vackra klarinetter, tillverkade i träslaget buxbom. Särskilt bassettklarinetten, som liknar en vanlig sopranklarinett men är längre, vilket gör det möjligt att spela lägre toner.
En av konsertens absoluta höjdpunkter var när Mikael Holmlund spelade tre satser ur Edvard Griegs Fra Holbergs tid, som kanske är mer känd som stråkkvartett. Holmlund imponerade stort med skickligt fingerspel i snabbt tempo, omväxlande pampigt och lekfullt, eftertänksamt och längtansfullt med härlig energi och känsla.
Innan konserten spelades mingelmusik av två stråkkvartetter från N3. Förstärkta med några lärare och föräldrar medverkade N3-eleverna också i konsertens sista nummer – Mozarts Adagio ur klarinettkonserten kv 620, som Andrew Yiu hade arrangerat för stråkar, klarinett och orgel.
Text och foto: Lisbeth Bengtsson
Pianisten Mikael Holmlund imponerade stort med sin skicklighet och följsamhet.
Andrew Yius klarinetter är tillverkade i det ovanliga träslaget buxbom. Här visar han upp bassettklarinetten.
Stråkelever från N3 underhöll med mingelmusik innan konserten började.
Birgitta Schmidt köper biljett av Cecilia Lindqvist och Louise Börjesson.
Vid entrén stod Sture Ericson och tog emot konsertbesökarna.
Kammarmusik med Andrew Yiu, Klarinett och Mikael Holmlund, Piano
Lördag 18 oktober kl 16.00
Andrew Yiu och Mikael Holmlund, klarinett och piano
Missionskyrkan, Trollhättan
ANDREW YIU 1969- Tre stycken för klarinett och piano
Liberamente ed apassionato
Allegro
Andante
JOHANNES BRAHMS 1833-1897 Sonat i f-moll för klarinett och piano op 120 nr 1
Allegro apassionato
Andante un poco adagio
Allegretto grazioso
Vivace
PAUS
ROBERT SCHUMANN 1810-1856 Drei Romanzen för oboe eller klarinett och piano
Nicht schnell
Einfach, innig
Nicht schnell
EDVARD GRIEG 1843-1907 Ur Fra Holbergs Tid för piano solo
Prelude
Sarabande
Rigaudon
ALFRED MENDELSOHN 1910-1968 Fyra stycken för klarinett och piano
Liberamente preludiando
Allegretto
Andante cantabile
Moderato
W A MOZART 1756-1791 Adagio ur klarinettkonserten kv 620
arr. för klarinett, stråkar och orgel av Andrew Yiu
N3-elever medverkar Dirigent Malin Bergman
TROLLHÄTTANS KONSERTFÖRENING STUDIEFRÄMJANDET
Lyckad höstupptakt med Andrews Massey
Emily Andrews, flöjt, och David Massey, gitarr, trivdes bra i Trollhättan och bjöd på en underbar konsert.
Höstens första konsert blev väldigt lyckad. Den ägde rum i Trollhättans vackra konsthall, där publiken fick njuta av Andrews Massey Duo, tvärflöjt och gitarr, med konstnären Yngve Brothéns intressanta och tankeväckande utställning som bakgrund.
De båda musikerna imponerade stort, både med sin lättsamma framtoning och sin skicklighet. De bjöd på ett varierat program med flera egna underbara arrangemang. En av konsertens höjdpunkter var Agustin Barrios Un sueno en la foresta (En dröm i skogen), som gitarristen David Massey framförde solo. Emily Andrews flöjtsolo av Claude Debussys Syrinx var så vackert att ögonen tårades. En annan höjdpunkt var Mozarts sonata i C dur, som är skriven för piano, och där Emily på flöjten spelade högerhandens noter och David på gitarren agerade vänsterhanden.
Linn Rylander, Sebastian Hansson och Alva Frick var mycket nöjda efter work shopen med Emily Andrews och David Massey.
Tidigare på dagen hade Emily och David haft work shop med några av Kulturskolans elever. Tillsammans övade de bland annat in den irländska folkvisan Molly Malone, som även är känd som ”Cockles and Mussels”.
”Det var jättekul och lärorikt. De är väldigt bra lärare”, sa Sebastian Hansson, Alva Frick och Linn Rylander efteråt.
Speciellt uppskattade de att de delvis fick göra egna arrangemang av folkvisan och att alla idéer prövades.
”Det var kul att lära sig nya låtar och det var inte svårt att förstå dem”, tyckte Aina Fridén, som spelar gitarr.
Aina Fridén hade inte svårt att förstå work shop-ledarna, trots att de bara pratade engelska.
Eleverna tog omgående till sig duons budskap: När det gäller folkmusik finns det inget rätt och fel. Det handlar om att göra musiken till sin egen och leva sig in i stämningen.
Även Kulturskolans lärare var nöjda:
”Emily och David var jättebra. De anpassade sig verkligen efter elevernas ålder och förkunskaper, säger gitarrläraren Sofie Ericsson.
”Emily och David var jättebra”, tyckte gitarrläraren Sofie Ericsson.
Emily och David trivdes bra i Trollhättan:
“We had a marvellous time. The concert was so well organised, and everybody so friendly – really one of our favourite concerts we’ve ever done, so thank you”, skriver de i ett mail.
Text och foto: Lisbeth Bengtsson
Konsertåret startar med flöjt och gitarr, Andrews Massey Duo
Lördag 20 september kl 16.00
ANDREWS MASSEY DUO flöjt och gitarr
Konsthallen, Trollhättan
Program:
SCHUBERT Ständchen, Gute Nacht och Die Taubenpost
arr: Boehm/Massey
NIELSEN Mignon, Elf Dance, Humoresque och Taagen Letter
arr: Larsen/Sommer
A BARRIOS Un sueno en la floresta – solo gitarr
ENGELSK FOLKMUSIK Dribbles of Brandy, Bold Grenadier, Dance to your arr: Andrews/Massey Daddy, Wayfaring Stranger, Loch Lomond
PAUS
DEBUSSY Syrinx – solo flöjt
TORU TAKEMITSU Toward the Sea (The Night and Cape Cod)
MOZART Sonata i C dur, nummer K330
arr: Andrews/Massey
ANDY SCOTT Sonata för flöjt och harpa
arr: Massey
Emily Andrews, flöjt, har tre gånger deltagit i Auroras sommarfestivaler i Trollhättan. Nu kommer hon tillsammans med sin kompanjon, David Massey, gitarr, för att ge konsert i Konsthallen.
Duon bildades 2009 på Royal Academy of Music i London och belönades 2012 – 2013 med det prestigefyllda kammarmusikpriset Tunnel Trust Award för unga musiker. Tillsammans har de gett ut tre cd-skivor och framträtt på flera av Storbritaniens mest prestigefyllda scener. För mer information se www.andrewsmasseyduo.com
Konserten inleds med elever från N3, som under dagen har haft work shop med Emily Andrews och David Massey.
Glimtar från Auroras sommarfestival 2014
Hela Folkets Hus fylls av underbara toner när Carmen Anastasio från Italien övar på ett stycke av Prokofjev. ”Jag trivs väldigt bra här på Aurora. Atmosfären är så vänlig och glädjefylld”, säger hon
Från varje vrå i Folkets Hus hörs ljuvlig musik. Magdalena Bernhard från Österrike har hittat ett litet rum att öva i. ”Här är bra organisation och trevliga människor. Jag tycker mycket om svenskarna. De är väldigt trevliga!” säger hon.
Den här stråkkvartetten övar inför lunchkonserten om några timmar: Jens Lynen, Belgien, Tomas Kadlubiec, Tjeckien,Emma Morsten, Sverige och Jonathan Flaksman, USA med ryggen mot kameran.
Jonathan Flagsman från USA deltar i Aurorafestivalen för fjärde gången.
Trollhättans Konsertförening hjälper till med allt möjligt under Aurorafestivalen. Här är det Britta och Sture Ericson som har hand om insläppet till en av lunchkonserterna.
Soppa ingår i biljettpriset vid lunchkonserterna. Anna-Lisa Johansson och Kajsa Öberg från Trollhättan låter sig väl smaka i sällskap av Hans Ruben från Stenungsund. ”Aurora är så makalöst bra med stora stjärnor, som man kan möta på nära håll och alla de duktiga ungdomarna”, säger han.
Journalisten Sofia Nyblom är Aurorafestivalens presentatör i år. Inför varje konsert berättar hon för publiken om kompositörerna och deras verk.
Det här gänget har just med bravur spelat Hindemiths Morgenmusik: Alexander Lindh, Sverige, Ignacio Montero, Spanien, Xiang Guo, Kina och Evrim Dogan, Turkiet.
Louise Ollivier från Frankrike och Sandra Holmberg från Sverige imponerade stort med sin fina duett på harpa och flöjt. Harpan är ett gammalt instrument som har funnits sedan antiken. Med hjälp av pedalerna kan tonerna höjas eller sänkas.
Under Aurorafestivalen kan man gå in på de flesta övningar och master class-utbildningar och lyssna helt gratis. En högtidsstund var det när oboeläraren Alexei Ogrintchouk och fagottläraren Afonso Venturieri övade inför en kvällskonsert.
Systrarna Sofia och Jenny Lüning ser till så att allt fungerar under Aurorafestivalen.
Konsertföreningens ordförande, Sten Bengtsson, fick en givande pratstund med Aurorafestivalens cellolärare, Raphael Wallfisch, som gärna vill komma tillbaka till Trollhättan.
Den här gruppen övar på Schuberts pianokvintett i A dur, Die Forelle, i Cliosalen under ledning av Auroras cellolärare Raphael Wallfisch. Bernhard Greter från Sverige, piano, Katarzyna Gluza Polen, violin, Xiao Ma Kina, viola, Servaas Jessen Nederländerna, kontrabas och Eduardo Lacerda Tonietto Italien, cello.
Som bonus fick Aurorapubliken på fredagskvällen uppleva en intervju med tonsättaren William Osborne, trombonisten och performanceartisten Abbie Conant och stjärnviolinisten Sarah Chang, som alla tagit plats i sofforna på Kulturbarens scen. Intervjun handlade om kreativitet, mentorskap och kvinnans roll i musiklivet och leddes av journalisten Sofia Nyblom, längst till höger.
Auroras festivalgeneral Ola Larsson med sonen Edvin och hustrun Wendy.
På sena kvällskonserterna serverades champagne med gott tilltugg. Hannah Pedersen räcker fram en smarrig tallrik.
Anders Boström korkar upp champagnen inför en sen kvällskonsert.
Text och foto: Lisbeth Bengtsson
Nytt från Aurora
På värdfamiljsträffen i Folkets hus berättade Ola Larsson, Per Nyström och Jenny Lüning om årets nyheter. Glädjande nog hade många nya värdfamiljer anmält sig i år.
Flera nyheter på årets Aurorafestival
Aurora Music Star Festival är i gång för nionde sommaren i Trollhättan. Programmet innehåller 20 konserter, varav fem i Vänersborg. 200 artister från hela världen kommer hit och de hetaste namnen är två av världens absolut främsta violinister – Sarah Chang och Midori Goto.
”Att ha dessa båda samtidigt i Trollhättan är en oerhörd sensation”, säger Auroras festivalgeneral, Ola Larsson.
Årets Aurorafestival innehåller flera nyheter.
- Festivalen är i år mer kompakt och har kortats från 14 dagar till 11.
”Ju längre period det gäller, desto svårare är det att rekrytera, eftersom dessa människor är väldigt uppbokade,” säger Ola Larsson.
- En stor och glädjande nyhet är att det även blivit möjligt för musiker utanför EU att delta i undervisningen utan kostnad. Detta tack vare Per och Helen Dreijers stiftelse, som har sitt säte i Vänersborg. Stiftelsen har avsatt pengar till 25 platser för studenter utanför Europa. 130 sökte och de uttagna personerna kommer från bland annat Kina, Taiwan, Australien och Ryssland.
Regeln är annars att studenter utanför EU måste betala en dryg summa pengar för att få delta i högskoleutbildningar inom unionen.
- De flesta Aurora-deltagare bor hos värdfamiljer, som får ett häfte med gratisbiljetter som tack för hjälpen. Dessa biljetter hämtas i Auroras reception, en trappa upp i Folkets hus, i samband med den första konserten man går på. Alltså INTE i receptionen på bottenplanet.
- Inne i konsertlokalen reserveras i år de bästa platserna för ”hedersgästerna” – det vill säga värdfamiljer som har fått biljetthäften och personer som har löst biljetter, häften eller festivalpass i förväg. Syftet är att publiken inte ska behöva stå i kö så mycket som tidigare år. Undantaget är Cliosalen högst upp i Folkets hus. Där reserveras inga platser, eftersom alla platser anses ungefär lika bra.
- Champagnekonserter blir det flera kvällar i Cliosalen. Champagne och gott tilltugg ingår i priset och avnjuts från klockan 21.00, en halvtimma innan konserterna börjar.
Lunchkonserter med soppa blir det även i år, både i Trollhättan och Vänersborg.
Dagens soppa ingår i priset och serveras från klockan 11.30.
- Ett begränsat antal gratisbiljetter till slussning med båten Elfkungen 16/8 har avsatts för Aurorafestivalens publik. Biljetterna finns att hämta från och med 11/8 i Auroras reception en trappa upp i Folkets hus mot uppvisande av en valfri köpt festivalbiljett.
Stipendiater i år är violasten Ellen Nisbeth från Sverige och violinisten Yury Revich från Ryssland. Nisbeth har studerat vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, Norges Musikhögskola och Royal College of Music i London. 2012 fick hon Kungliga Musikaliska Akademiens solistpris som första altviolinist någonsin. 2013 tilldelades hon Den norske solistpris och i år fick hon Anders Walls stipendium.
Revich har studerat vid Musikkonservatoriet i Wien. I maj 2009 debuterade han vid Carnegie Hall i New York. Sedan dess har han framträtt på många internationella scener och fått flera internationella utmärkelser varav en av de främsta är ”Virtuosi of the 21st Century” i Moskva.
Liksom tidigare år är alla som vill välkomna att kostnadsfritt lyssna på master class-undervisningarna, varav de flesta pågår i rummen längst upp i Folkets hus. Förutsättningen är att ledaren inte har något att invända. Scheman finns uppsatta utanför varje klassrumsdörr.
Observera att Midoris undervisning sker i Albertsalen på Högskolan.
Text och foto: Lisbeth Bengtsson
Aurora Sommarfestival 2014
INVIGNINGSKONSERT
MÅNDAG 11 AUGUSTI KL. 19:00 – FOLKETS HUS TROLLHÄTTAN/HEBE
Musik: Johannes Brahms – Symfoni nr 1
Artister: Aurora Symphony Orchestra (ASO) med Johannes Gustavsson – dirigent
Entré 300 kr
CHAMPANGEKONSERT 1
MÅNDAG 11 AUGUSTI KL. 21:00 – FOLKETS HUS TROLLHÄTTAN/CLIO
Musik: F.Schubert -Kvintett i C -Dur, D 956
Artister: Øyvor Volle – Vl, Ellen Nisbeth – Vla, Per Nyström – Vlc, Duncan McTier – Kb
Info: I priset ingår Champagne och gott tilltugg som serveras från kl. 21.00.
Konserten börjar kl. 21.30 och är ca 1 timme lång.
Entré 200 kr
SOPPKONSERT 1
TISDAG 12 AUGUSTI KL. 11:30 – FOLKETS HUS TROLLHÄTTAN/CLIO
Musik: Kammarmusik av de stora mästarna.
Artister: Internationella musiker
Info: I biljettpriset ingår dagens soppa som serveras från Kl. 11:30.
Musiken startar kl. 12.15 och pågår ca 60 min
Entré 200 kr
SOPPKONSERT 2
TISDAG 12 AUGUSTI KL. 11:30 – FOLKETS HUS VÄNERBORG/FESTSALEN
Musik: Kammarmusik av de stora mästarna.
Artister: Internationella musiker
Info: I biljettpriset ingår dagens soppa som serveras från Kl. 11:30.
Musiken startar kl. 12.15 och pågår ca 60 min
Entré 200 kr
MIDORI I VÄNERSBORG
TISDAG 12 AUGUSTI KL. 19:00 VÄNERSBORG TEATER
Musik: J.S Bach – 4 partitor/sonater för soloviolin
Artister: Midori – violin
Info: i pausen finns servering
Entré 300 kr
Romansafton i Vänersborg – Fri Entré
TISDAG 12 AUGUSTI KL. 21:00 – FOLKETS HUS VÄNERBORG/FESTSALEN
Musik: Romanser av Tschaikovskij, Rimskij-Korsakov, B Bartok Sonate, solopiano mm
Artister: Miomira Vitas – sopran, Konstantin Bogino -piano
SOPPKONSERT 3
ONSDAG 13 AUGUSTI KL. 11:30 – FOLKETS HUS TROLLHÄTTAN/CLIO
Musik: Kammarmusik av de stora mästarna.
Artister: Internationella musiker
Info: I biljettpriset ingår dagens soppa som serveras från Kl. 11:30.
Musiken startar kl. 12.15 och pågår ca 60 min
Entré 200 kr
MIDORI MED ORKESTERN
ONSDAG 13 AUGUSTI KL. 19:00 – FOLKETS HUS TROLLHÄTTAN/HEBE
Musik: J.S. Bach – violinkonsert i c-moll, Paganini – La Campanella, Bruch – Romance, Poulenc – Flöjtsonat op 164, Faure – Morceau de concours
Artister: Midori – violin, Ellen Nisbeth – viola(Aurorastipendiat 2014), Samuel Coles – Flöjt, ASO med J. Gustavsson – dirigent
Info: i pausen finns servering
Entré 300 kr
CHAMPANGEKONSERT 2
ONSDAG 13 AUGUSTI KL. 21:00 – FOLKETS HUS TROLLHÄTTAN/CLIO
Musik: F.Schubert – Forellkvintetten i A -Dur, D. 667
Artister: Yury Revich – Vl, Barbara Westphal – Vla, Raphael Wallfish – Vlc, Duncan McTier – Kb, Konstantin Bogino – Pi
Info:I priset ingår Champagne och gott tilltugg som serveras från kl. 21.00. Konserten börjar kl. 21.30 och är ca 1 timme lång
Entré 200 kr
SOPPKONSERT 4
TORSDAG 14 AUGUSTI KL. 11:30 – FOLKETS HUS TROLLHÄTTAN/CLIO
Musik: Kammarmusik av de stora mästarna.
Artister: Internationella musiker
Info: I biljettpriset ingår dagens soppa som serveras från Kl. 11:30.
Musiken startar kl. 12.15 och pågår ca 60 min
Entré 200 kr
SOPPKONSERT 5
TORSDAG 14 AUGUSTI KL. 11:30 – FOLKETS HUS VÄNERBORG/FESTSALEN
Musik: Kammarmusik av de stora mästarna.
Artister: Internationella musiker
Info: I biljettpriset ingår dagens soppa som serveras från Kl. 11:30.
Musiken startar kl. 12.15 och pågår ca 60 min
Entré 200 kr
STJÄRNKONSERT – VÄNERSBORGS KYRKA
TORSDAG 14 AUGUSTI KL. 19:00 VÄNERBORGS KYRKA
Musik: Marcello – oboekonsert i d-moll, Chausson – konsert för violin, piano och stråkkvartett, Enesco – Concertpiece för viola och Legend för trumpet, Boehme – Trumpetkonsert i f-moll
Artister: Alexei Ogrintchouck – oboe, Ellen Nisbeth – viola (Aurorastipendiat 2014), ASO med Johannes Gustavsson – dirigent, Massimo Quarta – Vl, Anna Kavalerova – Pi, Yuri Revich – Vl (Aurorastipendiat 2014), Barbara Westphal – Vla, Per Nyström – Vlc, Jeroen Barwearts – Tpt
Entré 300 kr
SOPPKONSERT 6
FREDAG 15 AUGUSTI KL. 11:30 – FOLKETS HUS TROLLHÄTTAN/CLIO
Musik: Kammarmusik av de stora mästarna.
Artister: Internationella musiker
Info: I biljettpriset ingår dagens soppa som serveras från Kl. 11:30.
Musiken startar kl. 12.15 och pågår ca 60 min
Entré 200 kr
BEETHOVENS VIOLINKONSERT
FREDAG 15 AUGUSTI KL. 19:00 – FOLKETS HUS TROLLHÄTTAN/HEBE
Musik: Beethoven – Violinkonsert, Beethoven – Cellosonat op 69, Sandor Veress – Sonatine oboe, klarinett, fagott
Artister: Yury Revich – Violin (Aurorastipendiat 2014), ASO med Johannes Gustavsson – dirigent, Raphael Wallfish – Cello, Alexei Ogrintchouck – Oboe, Afonso Venturieri – Fagott
Info: i pausen finns servering
Entré 300 kr
CHAMPANGEKONSERT 3
FREDAG 15 AUGUSTI KL. 21:00 – FOLKETS HUS TROLLHÄTTAN/CLIO
Musik: Mendelssohn – Pianotrio No.1, Op.49, Skrjabin – 9 preluds op. 11
Artister: Massimo Quarta – Vl, Per Nyström – Vlc, Anna Kavalerova – Pi, Konstantin Bogino – Pi
Info:I priset ingår Champagne och gott tilltugg som serveras från kl. 21.00. Konserten börjar kl. 21.30 och är ca 1 timme lång
Entré 200 kr
SLUSSA MED ELFKUNGEN – Exklusivt och gratis för Aurorapubliken
LÖRDAG 16 AUGUSTI KL. 10:30 – KAJEN UTANFÖR HOTELL SWANIA
Prova på att slussa med Elfkungen – upplev kanalhistoria, se det vackra slussområdet och smaka på lokala läckerheter.
Denna specialtur, ordnad för Aurorafestivalens publik, avgår lördagen den 16 aug kl 10.30 vid kajen utanför Hotell Swania. Turen tar en dryg timme. Det finns ett begränsat antal platser så först till kvarn gäller. Du kan inte förboka detta men från och med den 11 augusti finns biljetterna att hämta i Auroras Festivalshop i Folkets hus/Trollhättan plan 2 (mot uppvisande av en valfri köpt festivalbiljett).
Årets upplaga av slussdagen har en hel del att erbjuda, allt från hantverk och fläderchampagne till musikunderhållning och kanalhistoria. Det kommer att säljas närproducerade ekologiska grönsaker, sylt, marmelad, bröd och saft. Nytt för i år är att du kan vinna en gratis trädgårdsrådgivning!
Varför inte gå vår tipspromenad eller se på fiskefartyget ”Sjælland” från 1916, som kommer uppseglandes från Danmark. Under hela dagen ¬finns det demonstrationer av hantverk, försäljning, aktiviteter för barn, guidningar och det är öppet hus på kanalmuseet.
Det är fri entré till samtliga aktiviteter under Slussdagen, som arrangeras av Trollhättans stad, Visit Trollhättan Vänersborg, Skoftebyns IF, Innovatum Science Center, Sjöfartsverket, Vattenfall med stöd av EU Interreg IV A.
SOPPKONSERT 7
LÖRDAG 16 AUGUSTI KL. 11:30 – FOLKETS HUS TROLLHÄTTAN/CLIO
Musik: Kammarmusik av de stora mästarna.
Artister: Internationella musiker
Info: I biljettpriset ingår dagens soppa som serveras från Kl. 11:30.
Musiken startar kl. 12.15 och pågår ca 60 min
Entré 200 kr
SARAH CHANG MED ASO
LÖRDAG 16 AUGUSTI KL. 19:00 – FOLKETS HUS TROLLHÄTTAN/HEBE
Musik: Dvorak – Violinkonsert
Artister: Sarah Chang – violin, ASO med Johannes Gustavsson – dirigent
Info: i pausen finns servering
Entré 300 kr
FLAMENCO NIGHT
LÖRDAG 16 AUGUSTI KL. 21:00 FOLKETS HUS TROLLHÄTTAN/KULTURBAREN
Artister: Ann ”La Pantera” – dans, Thierry Boisdon – sång, Robban Svärd – gitarr/slagverk, Emil Pernblad – gitarr
Musik: Flamenco
Info: Förfriskningar och gott tilltugg kan köpas i baren
Entré 200 kr
SOPPKONSERT 8
SÖNDAG 17 AUGUSTI KL. 11:30 – FOLKETS HUS TROLLHÄTTAN/CLIO
Musik: Kammarmusik av de stora mästarna.
Artister: Internationella musiker
Info: I biljettpriset ingår dagens soppa som serveras från Kl. 11:30.
Musiken startar kl. 12.15 och pågår ca 60 min
Entré 200 kr
GRAND FINAL
SÖNDAG 17 AUGUSTI KL. 18:00 – FOLKETS HUS TROLLHÄTTAN/HEBE
Observera konsertens starttid.
Musik: Sibelius symfoni nr 5
Artister: ASO med Johannes Gustavsson – dirigent
Entré 300 kr
Vårkvällskonsert 21 maj
Vårkonsert med Trollhättans Kammarkör
En sprudlande vårkonsert, lika ombytlig som ett vårväder. Det erbjuder Trollhättans Kammarkör på onsdag kväll i Trollhättans missionskyrka. Vid orgeln finns professorn i orgel och improvisation vid Göteborgs universitet, Johannes Landgren, som kören haft ett framgångsrikt samarbete med under flera år.
Programmet innehåller mestadels svensk musik, gestaltad på olika sätt, där ABBA och Gösta Nystroem blir de två motpolerna. Spännande är två stycken om havet och livet av poeten Ebba Lindqvist, det ena tonsatt av Gösta Nystroem, det andra av den norske kompositören Alfred Janson.
Ebba Lindqvist föddes i Göteborg och växte upp i Grebbestad. Hon debuterade 1931 med diktsamlingen Jord och rymd, men hennes verkliga genombrott kom med Fiskeläge 1939, som skildrar livet i Bohusläns skärgård.
Folkvisor finns med i programmet, både välkända Uti vår hage och ytterligare två visor i arrangemang av tonsättaren och kyrkomusikern Lars Edlund.
Några Bach-koraler – Jesu meine Freude, Weg mit allem Schätzen och Unter deinem Schirmen – binds samman av Johannes Landgrens orgelimprovisationer och blir kontrast till den svenska musiken: Lars-Erik Larssons Förklädd Gud, en lyrisk svit med text av Hjalmar Gullberg, här i en version för kör och orgel, tänkt att passa på en kommande körresa.
Som solister medverkar Ann-Louise Börlin, sopran, och Rune Gedell, baryton. Recitatör är Gabriel Thörnblad och dirigent Cecilia Hermansson.
Kammarmusikförbundets årsmöte 2014
Kammarmusikförbundet höll årsmöte i vacker slottsmiljö
Kammarmusikförbundet har hållit årsmöte på vackra Gränsö slott utanför Västervik, efter inbjudan från Musik på Gränsö. Medverkade gjorde Martin Q Larsson från Trollhättan, som bland flera andra uppdrag är ordförande för Svenska tonsättare. Mötet avslutades med en underbar konsert, som Länsmusiken i Kalmar bjöd på.
Cathja Mörner, Arvika, omvaldes som ordförande för Kammarmusikförbundet.
Årsmötet lockade ett 40-tal deltagare från hela landet och Trollhättans konsertförening representerades av Sten och Lisbeth Bengtsson.
Till förbundsordförande omvaldes Cathja Mörner, Arvika. Styrelsen har i övrigt följande utseende:
Wera Körner, Gustavsberg, vice ordförande, Göran Carlbäck, Skellefteå, förbundssekreterare samt ledamöterna Ingmar Höglund, Hudiksvall, Åke Mattsson, Falkenberg, Christina Sejmo, Brämhult och Bo Öhrman, Linköping.
Förbundet hade vid årsskiftet 109 medlemmar.
Medlemsavgiften förblir oförändrad – 700 kronor per år och förening. På mötet diskuterades möjligheten för privatpersoner att bli stödmedlemmar. Styrelsen fick i uppdrag att utreda frågan vidare.
Resultatet 13 143 kronor förs över i ny räkning och styrelsen beviljades ansvarsfrihet.
Per Axelsson. Varberg, hade lämnat in en motion – ett förslag på att inrätta ett enkelt, nationellt datasystem, där alla kan lägga in sina arrangemang så att man lätt kan hitta dem och gå på konsert om man till exempel är i en annan stad. Motionen remitterades till styrelsen för beredning.
Kammarmusikförbundet har i uppdrag att till sina medlemmar dela ut det statliga bidraget från Kulturrådet. Beloppet, 2,6 miljoner, har varit oförändrat under tre år trots kostnadsökningar och förbundet arbetar oförtrutet vidare för att det ska höjas.
Arrangörshandboken, som innehåller tips och råd till alla som vill arrangera levande musik, har fått ett nytt ansikte och en egen adress:www.arrangorshandboken.se Cathja Mörner ingår i en arbetsgrupp som jobbar med detta. Hon uppmanar medlemmarna att gå in på sidan och ha synpunkter.
Tidningen Kammarmusiknytt finns nu endast i digital form. Redaktör är Sverker Ahlenius, Borås. Kammarmusikförbundet finns numera på Facebook, där man kan gå in och få information.
Förbundet är medlem i studieförbundet Kulturens Bildningsverksamhet och deltar aktivt i MAIS, Musikarrangörer i samverkan.
Nästa årsmöte, med tävlingen Ung och lovande, kommer att hållas i Västerås 24 – 26 april 2015.
Gränsö slott ligger otroligt vackert på en halvö vid havet.
Fakta om Gränsö slott
Gränsö slott är egentligen en herrgård med anor från medeltiden. Det ligger vackert alldeles vid havet, i ett kommunalt naturreservat några kilometer från Västervik.
På 1700-talet ägdes slottet av Gustav Abraham Piper, militär och landshövding, som bland annat deltog i slaget vid Poltava. Han var gift med Märta Marie Sture och hemkommen från krigens svält och umbäranden gav han ut en unik handskriven kokbok som en gåva till hustrun. Boken innehåller inte mindre än 368 recept och finns nu på Gränsö i nyutgåva.
På 1800-talet ägdes Gränsö av baron Eric Knutsson Sparre, som byggde om herrgården till ett modernt empireslott.
Sista ägaren till slottet var familjen Fleetwood, fram till 1967, då egendomen såldes till kommunen.
Upprustningen startade under ledning av Per Johansson, som från 1992 arrenderade slottet och 2005 fick köpa det.
När slottet brann ner 1993, mitt under upprustningen, var man nära att tappa sugen. Men tack vare stort stöd av Västerviksborna med 11 000 namnunderskrifter kunde man bygga upp slottet igen och i juni 1994 återinvigdes det. Alice Babs sjöng på trappan och det var särskilt roligt eftersom hennes allra första framträdande som liten flicka skedde just på Gränsö slott.
Numera är Gränsö känt för sin musikverksamhet och man har byggt ut med spa-anläggning och hotell, som tar emot omkring 12 000 gäster varje år.
Martin Q Larsson, som medverkade på ammarmusikförbundets årsmöte, hade flera intressanta erbjudanden till förbundets medlemmar.
Lockande erbjudanden från Föreningen svenska tonsättare.
Kompositören och tonsättaren Martin Q Larsson från Trollhättan är ordförande för Föreningen svenska tonsättare. Det handlar alltså om nutida musik och en bred palett av olika musikaliska uttryck.
”Vi har 350 medlemmar och tolv nya har ansökt om medlemskap. Det finns alltså inte ett fåtal nu levande, svenska kompositörer, utan 350 som skriver högst begriplig musik ”, berättar han.
Cirka 50 av dessa är kvinnor.
Den som vill veta mer kan gå in på föreningens hemsida: www.fst.se där kompositörerna presenteras. Och vill man höra hur det låter kan man lyssna påwww.composersradio.com
De viktigaste målen för Föreningen svenska tonsättare är att göra de nu levande, svenska kompositörerna kända och få fler framförandetillfällen för deras musik, förklarade Martin Q Larsson och levererade två löften till Kammarmusikförbundets medlemmar:
”Om ni vill få till en spelning med någon av våra tonsättare, så kan vi vara behjälpliga. Dels med att framföra er önskan till tonsättaren, dels med att stå för hans eller hennes resa och övernattning.”
Det andra löftet handlar om tidningen Tonsättaren.
”Om vi får tillgång till Kammarmusikförbundets adresslista, så lovar jag att alla föreningar ska få tidningen utan kostnad.”
Sedan blev det frågan om beställningsverk.
”Vad är det för kostnad? Har en liten förening råd med ett beställningsverk?” undrade någon och Martin Q Larsson svarade:
”Statens Kulturråd tar två gånger om året emot ansökningar om beställningsverk. Man kan ansöka om hela eller delar av kostnaden.”
Mer information finns på FSTs hemsida och på Kulturrådets hemsida, under fliken samverkan med komponister, finns även en övningsblankett.
Nästa ansökningsperiod är 12/8 – 9/9 2014.
Duo Sandri & Gourman, pianisten Natalie Gourman och cellisten Sabina Sandri Olsson, bjöd på ett livfullt och spännande program.
Färgstark vårkonsert avslutade årsmötet på Gränsö
En färgstark vårkonsert blev avslutningen på Kammarmusikförbundets årsmöte på Gränsö slott. Mötesdeltagarna fick stifta bekantskap med Duo Sandri & Gourman, som består av cellisten Sabina Sandri Olsson och pianisten Natalie Gourman.
De fann varandra på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm 2005 och började spela tillsammans på allvar några år senare, när de båda två studerade musik i London, fast på olika skolor.
På Gränsö presenterade de ett livfullt och intensivt program med tonvikt på folkmelodier.
Förutom en imponerande virtuositet och ett skickligt samspel svarade de för trevligt mellansnack med intressanta presentationer, vilket ytterligare förhöjde stämningen.
Publiken fick lyssna på musik av Robert Schumann, 5 Stücken im Volkston och Fantasie pieces, samt Cellosonat nr 1 av Johannes Brahms.
Okänd för de flesta var nog programmets tredje tonsättare, S. Tsintsadse.
”Han slog igenom på 1940-talet, gjorde omedelbart succé och blev Georgiens och till och med hela Sovjetunionens ledande kompositör”, berättade Natalie Gourman.”
Och Sabina Sandri Olsson tillade att de hade hittat Tsintsadse på en gammal inspelning och sedan fick tag på noterna på ett litet georgiskt bolag.
Bakom arrangemanget stod Länsmusiken i Kalmar och Musik på Gränsö slott.
Texter och foton: Lisbeth Bengtsson
—————————-
3 maj 2014 Blå natten
Trollhättans Kammarkör i Konsthallen
Mer hav än älv när Kammarkören under ledning av Olle Zandén tar sig an ett vattentema för kvällens konsert.
Konsthallen kl. 21.30
Midnattsorkestern i Konsthallen
Ta en gitarr, dragspel, kontrabas, en stråk- kvartett och sångerskan Elina Ryd och vi har Midnattsorkestern. Kammarmusik som gränsar till chanson, med blinkningar till tango, jazz mm. Fantastiskt fint!
Midnattsorkestern såg först nattens ljus 2009 i Göteborg. Den sattes samman av David Löfberg som skrivit musik och text för en önskebesättning bestående av sångerskan Elina Ryd, stråkkvartett, gitarr, dragspel och kontrabas. Det ganska genomgående temat av finstämt vemod och nattstämning i musik och texter gav snart orkestern dess namn.
Musiken är en sorts kammarmusik som angränsar till chanson. Sång och text är centralt men samtidigt ges det instrumentala stor plats i arrangemangen med blinkningar till tango, jazz mm. Musikens genreöverskridande karaktär förstärks också av musikernas olika bakgrund. I fokus står melodierna.
Konsthallen kl. 22.00
————————————————–
Aurora Vårfestival 2014
PREMIÄRKONSERTEN
ONSDAG 30 APRIL KL. 19:00 – VÄNERSBORGS TEATER – FOLKETS HUS
För första gången så har vi glädjen att få husera festivalen i den vackra Vänersborgs teater.
Det firar vi med en värdig premiärkonsert.
Här möter du internationella toppmusiker i grandios kammarmusik av Beethoven och Brahms.
Musik: Beethoven – Spöktrion & Brahms – Pianokvintett
Artister: Fredrik Paulsson – Violin, Tanja Sonc – Violin, Per Nyström – Cello, Fabio Bidini – Piano, Tatjana Masurenko – Viola, Gustav Rivinius – Cello, Boel Adler – Presentatör
CHAMPAGNEKONSERT – del 1
ONSDAG 30 APRIL KL. 21:00 – FESTSALEN – FOLKETS HUS VÄNERSBORG
Under två festivalaftnar presenteras två sprudlande vårprogram för finsmakaren
av både musik och bubbel. Här får man lyssna till briljant kammarmusik i
fina Festsalen och tillsammans med artister och publik mingla lite med gott
bubbel med tilltugg i hand. Vårkvällar som sent skall glömmas
Musik: Beethoven – Violinsonat nr 7 Pianotrio i c-moll
Artister: Stephan Picard – Violin, Fabio Bidini – Piano, Boel Adler – Presentatör m.fl. Auroraartister
TORSDAG 1 MAJ KL. 11.30 – FESTSALEN – FOLKETS HUS VÄNERSBORG
Soppkonserterna har nästan blivit en festival i festivalen. Det är vid dessa
konserter man slås av den stora bredd av både artister och repertoar som
innefattar en Aurorafestival. Ingen soppkonsert är den andre lik vare sig
smaken på soppan eller programpunkterna.
Musik: Beethoven – Stråkkvartetter, Schubert – Kvartettsats & Stråkkvintett för två celli
Artister: Internationella Auroraartister, Boel Adler – Presentatör
KAMMARMUSIKKONSERT de LUXE
TORSDAG 1 MAJ KL. 19:00 – VÄNERSBORGS KYRKA
Polstjärnepriset som är ytterligare en fjäder i Vänersborgs musikhatt har rönt stora framgångar i musiksverige. Festivalen vill hylla både detta och en av dess fantastiska vinnare Ava Bahari – violin genom att spela Stenhammars romanser med Ava som solist tillsammans med Aurora Festival Orchestra.
Riktiga praktverk av Arensky och Janacek på programmet också med en rad celebra internationella exekutörer.
Musik: Stenhammar – Sentimentala romanser, Janacek – Svit för stråkorkester, Arensky – Stråkkvartet
Artister: Aurora Festival Orchestra, Gustav Rivinius – Cello, Ava Bahari – Violin, Fredrik Paulsson – Violin, Per Nyström – Cello, Tatjana Masurenko – Viola, Boel Adler – Presentatör
CHAMPAGNEKONSERT – del 2
TORSDAG 1 MAJ KL. 21:00 – FESTSALEN – FOLKETS HUS VÄNERSBORG
Under två festivalaftnar presenteras två sprudlande vårprogram för finsmakaren
av både musik och bubbel. Här får man lyssna till briljant kammarmusik i
fina Festsalen och tillsammans med artister och publik mingla lite med gott
bubbel med tilltugg i hand. Vårkvällar som sent skall glömmas.
Musik: Chopin – Nocturne & Scherzo, Arensky & Dvorak pianokvintetter
Artister: Fabio Bidini – piano, m.fl. Auroraartister, Boel Adler – presentatör
SOPPKONSERT – del 2
FREDAG 2 MAJ KL. 11.30 – FESTSALEN – FOLKETS HUS VÄNERSBORG
Soppkonserterna har nästan blivit en festival i festivalen. Det är vid dessa
konserter man slås av den stora bredd av både artister och repertoar som
innefattar en Aurorafestival. Ingen soppkonsert är den andre lik vare sig
smaken på soppan eller programpunkterna.
Musik: Arensky & Beethoven Pianotrios
Artister: Internationella Auroraartister, Boel Adler – Presentatör
TROLLHÄTTEKONSERT á la Bergman
FREDAG 2 MAJ KL. 19:00 – HEBETEATERN – FOLKETS HUS TROLLHÄTTAN
Ingmar Bergmans intima förhållande till kammarmusik är något som vi både delar och vill spegla under festivalen.
Stina Ekblad, som var nära vän med Ingmar, kommer att på flera sätt inspirera från scenen med texter och utdrag varvat med Bergmans favoritmusik.
Tre utmärkta solister tar också plats på scenen med starka och personliga uttryck.
Musik: Beethoven – Satser ur Spöksonaten, F.Sor – Mozartvariationer på tema från Trollflöjten, Bach – Cellosvit Nr 5
Artister: Stina Ekblad, Gustav Rivinius – Cello, Peter Friis Johansson – Piano, Jacob Henriques – Klassisk gitarr, Boel Adler – Presentatör
SOPPKONSERT – del 3
LÖRDAG 3 MAJ KL. 11.30 – FESTSALEN – FOLKETS HUS VÄNERSBORG
Soppkonserterna har nästan blivit en festival i festivalen. Det är vid dessa
konserter man slås av den stora bredd av både artister och repertoar som
innefattar en Aurorafestival. Ingen soppkonsert är den andre lik vare sig
smaken på soppan eller programpunkterna.
Musik: Brahms – Stråksextett, Beethoven – Pianotrio ”Ärkehertigen”
Artister: Rainer Schmidt – violin, Internationella Auroraartister & Stina Ekblad
Café – Andrés Segovia
LÖRDAG 3 MAJ KL. 15:00 – FESTSALEN – FOLKETS HUS VÄNERSBORG
Vi dukar fint i Festsalen med kaffe och tårtbuffé. På scenen briljerar den svenska gitarrstjärnan Jakob Henriques i ett program helt i legenden Andrés Segovias anda.
Underbar och omåttligt populär spansk gitarrmusik varvas med anekdoter i en trivsam och vacker miljö.
Musik: Blandad repertoar à la Segovia
Artister: Jacob Henriques – Klassisk gitarr
GRAND FINAL á la Bergman
LÖRDAG 3 MAJ KL. 18:00 – VÄNERSBORGS TEATER – FOLKETS HUS
En spännande och inspirerande avslutning utlovas denna kväll på teatern. Stina Ekblad fortsätter på Bergmantemat med stöd av de internationella musikerna.
Tatjanas sätt att spela Schostakovich är unikt och beryktat och som lämnar få oberörda.
Filmen Fanny & Alexander är en kulturskatt där Schumanns smärtsamt vackra pianokvintett är central.
Musik: Schumann – Pianokvintett Op. 44, Chopin – Preludium i a-moll , Schubert – Pianosonat i B-dur, Schostakovitsch – Violasonat
Artister: Stina Ekblad, Stephan Picard – Violin, Jovana Stojanovic – Violin, Per Nyström – Cello, Fabio Bidini – Piano, Tatjana Masurenko –Viola
—————————————
Bengt Forsberg verkade trivas utmärkt, både med publiken och med flygeln i Trollhättans Missionskyrka.
16 mars 2014
Underbar pianokväll
med Bengt Forsberg
Bengt Forsberg rankas som en av Sveriges främsta pianister, som tillsammans med mezzosopranen Anne Sofie von Otter ger konserter runt om i världen. Han samarbetar också med cellisten Mats Lidström och violinisten Nils-Erik Sparf, är ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien och har spelat in ett stort antal skivor. Därför kändes det som en ära att få ha honom i Trollhättan och njuta av både hans magnifika pianospel och hans ödmjuka personlighet.
Något av Bengt Forsbergs signum är att ta fram mindre kända, orättvist bortglömda tonsättare och kvinnliga kompositörer. Så även denna kväll. Det digra programmet innehöll ”varannan damernas” med en rad sällan framförda verk, som det var intressant att stifta bekantskap med. Här fanns till exempel både Clara och Robert Schumann, som utarbetade koder i musiken för att uttrycka sina känslor för varandra.
Elsa Barraine, Frankrike, som anses mycket begåvad, men som hamnade i skymundan bakom manliga tonsättare. Anatol Ljadov, Ryssland, som i år firar jubileum eftersom det var hundra år sedan han dog. Grazyna Bacevicz, Polen, kompositör och lärare som betytt mycket för det polska musiklivet. Sergej Rachmaninov, Ryssland, pianist, tonsättare, dirigent och romantiker. Och Cécile Chaminade, Frankrike, som skrev oerhört vacker musik för mer intima tillställningar.
Efter konserten fick Bengt Forsberg blommor, som han tackade för på sitt ödmjuka sätt.
”Ni har varit en underbar publik! Tack för att jag fick komma och tack för blommorna”, sa han.
Han trivdes så bra att han spelade inte mindre än två extranummer av Bach: Kantat nummer 22 i arrangemang för piano av Walter Rummel och en aria fritt arrangerad av australiensaren Percy Grainger.
Konserten hölls i Missionskyrkan och arrangerades av Trollhättans Konsertförening i samarbete med Studiefrämjandet och Kultur i Väst.
Lisbeth Bengtsson
Solokonsert med pianisten Bengt Forsberg 16 mars 2014
Bengt Forsberg intar något av en särställning i svenskt musikliv. Han är en mycket uppskattad och flitigt engagerad kammarmusiker och bland hans samarbetspartners finns t ex mezzosopranen Anne Sofie von Otter, cellisten Mats Lidström och violinisten Nils- Erik Sparf, med vilka han också har spelat in ett stort antal CD- utgåvor. Tillsammans med von Otter konserterar han regelbundet runt om i världen och flera av deras inspelningar har belönats med prestigefyllda priser. Lokalt har han samarbetat med Trollhättans Kammarkör i ”Ein Deutches Requiem”och en CD-utgåva med Stenhammars ”Förvårskväll”.
Forsbergs repertoar är osedvanligt bred och han drar inte sällan fram bortglömda verk i rampljuset – ovanliga verk av kända tonsättare såväl som oförtjänt åsidosatta verk av mindre kända eller udda kompositörer. I samarbete med Kultur i Väst.
Biljettpris 120 kronor (medlem 80 kronor)
————————————————-
16 mars 2014
Årsmöte med nyheter
Trollhättans Konsertförening har hållit årsmöte och styrelsen har nu följande utseende:
Sten Bengtsson, Sture Ericson, Louise Börjesson, Cecilia Lindqvist, Hanna Nilsson, Peter Göthblad, Helena Granbom och Marie Hillerbo med Olle Martinsson, Karin Ericson och Georgina Wilhelmsson som ersättare.
En ny hemsida planeras och i det gemensamma konsertprogrammet med Vänersborgs Musikförening, kommer nu även Trollhättans Jazzförening att ingå. Det innebär att man som medlem har tillgång till utbudet hos alla tre föreningarna till reducerat pris.
En höjdpunkt under kommande säsong blir engelska gruppen Andrews Massey Duo, tvärflöjt och gitarr, där flöjtisten Emily Correa Andrews flera gånger har deltagit i Auroras sommarfestivaler i Trollhättan. Andra spännande gäster är den skotska blåsarkvartetten Illuminati Wind Quartet, som ingår i Kultur i Västs kammarmusikutbud.[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]
Följ oss på sociala medier!